Recept för en matig sommarpicknick

7:10 min

Finns det något somrigare än att äta ute? Pröva att göra matmuffins, gröna pannkakor och en sommarsallad till picknicken.

Ostmuffins med kantareller

100 g kantareller eller annan svamp i bitar
80 g rökt sidfläsk alt bacon, strimlat
1 gul lök
5 dl vetemjöl special
1 dl sesamfrö
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovmalen
1 tsk dijonsenap
100 g starkare ost, typ Västerbotten/Prästost, tärnad
1 grillad alt färsk röd paprika
2 ägg
2dl filmjölk
¼ dl rapsolja
en nypa chili ( efter egen smak)
smör till stekning

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs kantarellerna i smör, tillsätt fläsk/bacon och lök. Låt svalna något.

Blanda de torra ingredienserna med ost och paprika. Spar lite sesamfrön att toppa med.

Vispa upp ägg, filmjölk och olja. Rör ner mjölblandningen, men arbeta inte degen mer än att allt blandas. Rör ner svampblandningen.

Fyll smeten i 6-8 stora muffinsformar, toppa med sesamfrön. Grädda 15 minuter tills färgen är gyllenbrun och provstickan är torr.

Grön pannkaka

Pannkakor ca 12 st.

2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
ca 1-1 ½ dl finhackade gröna blad: ex nässlor, kriskål, maskrosblad, vitplister, målla, persilja, spenat, mangold, grönkål. Det går utmärkt att blanda olika gröna blad.
smör till stekning

Gör så här:

Blanda mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken. Rör till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken, äggen och de finhackade gröna bladen.

Grädda tunna pannkakor.

Låt kallna något. Lägg en skiva Bresaola alt rökt skinka av något slag och en skiva lagrad ost i mitten av varje pannkaka. Vik sidorna av pannkakan in mot mitten. Lägg på plåt och grädda i ugn till dess att osten har smält i pannkakan. Servera genom att lägga upp pannkakan på en salladsbädd, gärna vildsallad.

Sommartallrik

Att äta lätt under varma sommardagar är ett bra sätt att få en nyttig lunch med gott om vätska, samtidigt som du får i dig mat även om hungern inte är så stor.

Ha alltid en bas med sallad, tomat, gurka hemma och komplettera med olika sorter grönsaker som ex majs, sparris, broccoli, gröna ärtor, blomkål, paprika. Servera någon typ av fisk, lax (gravad, kall/varmrökt, kokt) tonfisk, rökt sik, hårdkokt ägg alternativt charkvaror. Lägg upp vackert.

Recept: Gertrud Edström och Flavio Mancini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista