Fångade gädda - med en falukorv i magen

1:04 min

Liam Mårskog från Delsbo fick två fångster i stället för en när han var ute och fiskade i helgen. En gädda - med en falukorv i magen.

– Jag blev alldeles paff, säger han.

Liam Mårskog fiskade i Härjedalsfjällen med några kompisar under helgen. Han fick inte med sig någon middag hem - däremot en makaber fiskehistoria.

Den åtta kilo tunga gäddan han dragit upp hade en falukorv i magen.

– Till slut fick jag upp den på land. Jag kände att det var någonting konstigt med magen, den var cylinderformad. Min kompis sa på skämt "det är ju en falukorv i den". Och så kom det ut en falukorv ur magen på den. Jag blev helt paff. Det var bisarrt!

Plast och etikett satt kvar på korven, som gick ut 1 december 2014.

Liam Mårskog vill inte avslöja den exakta platsen där han drog upp gäddan, men berättar att det är nära norska gränsen och ganska folktomt. Hur gäddan fått tag på korven är ett mysterium. 

– Vi har haft några teorier. Antingen är det någon som kastat ut den från sitt läger och låtit den flyta och så har gäddan hittat den och ätit den. Eller så har någon matat den.

Gäddan lämnade Liam kvar till fiskgjusarna på ön.

Att gäddor slukar vad som helst är inte ovanligt, enligt biologen Lars-Åke Janzon.

– Det är få fiskar som är så glupska som gäddor är, säger han till TT.

Det är oklart hur länge gäddan simmat runt med korven i magen, men Lars-Åke Janzon menar att det kan röra sig om dagar, upp till veckor.

– Det tar tid för en gäddmage att bryta ned plast, om den ens klarar av det.