Häng med på saftkalas!

18 min

Sommarvärmen är äntligen här och vad passar då bättre än att bjuda på ett svalkande saftkalas?

Gertrud Edström och Flavio Mancini från "Vårt skafferi Sverige" bjuder på två av sina somrigaste recept.

Rallarosdricka (ca 2 liter)

  • 15 kraftiga klasar rallarrosblommor
  • 2 liter vatten
  • 2 kg socker
  • 2 st. citroner
  • 50 gram citronsyra

Gör så här:

  1. Lägg först rallarrosblommor på ett vitt papper för att ev. kryp ska trilla bort eller skölj dem väl.
  2. Lägg därefter blommor i en väl rengjord hink eller något större kärl.
  3. Skiva citronerna och lägg över blommorna.
  4. Koka upp vattnet, häll i sockret och citronsyran.
  5. Rör om tills vattnet åter är helt klart.
  6. Häll det hett över blommorna.
  7. Täck över och låt stå svalt i 3 dygn. Rör om en gång per dag.
  8. Fyll på väl rengjorda flaskor. Förvara kallt/svalt. Går också utmärkt att frysa.

Drottningbullar

Grunddeg:

  • 14-15 dl vetemjöl
  • 50 gr jäst
  • 4½ dl mjölk ca 20 grader
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 14-15 dl vetemjöl
  • 150 gr mjukt smör

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en skål. Lös upp jästen i mjölken.
  2. Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och ca hälften av mjölet. Blanda samman. Klicka i det riktigt mjuka smöret och blanda till en deg.
  3. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet. Arbeta till en smidig deg.
  4. Låt jäsa under duk i minst 1 timme.

Fyllning, pensling & garnering:

  • 500-600 gr blåbär och hallon.
  • ägg
  • ca 5-6 msk strösocker
  • Ugn 225 grader

Gör så här:

  1. Kavla ut degen och ta ut ca 25-30 rundlar, ca 10 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakpapper.
  2. Fördela bären i mitten av rundlarna. Vik upp och nyp en kant runt bären.
  3. Låt jäsa 30-40 minuter under bakduk.
  4. Pensla degkanterna med lätt uppvispat ägg och strö socker på både kant och bär.
  5. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.

Recept: Gertrud Edström och Flavio Mancini

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista