Tips till dessertkalaset!

15 min

Vi gjorde pannacotta, glass och frukt och bärsallad i direktsändning.

Kolla in recepten här! 

Gertrud Edström och Flavio Mancini bjuder på somriga desserter tillsammans med deras egna hemmagjorda glass.

Bjud på ditt egna dessertkalas med hjälp av Gertruds och Flavios recept: 

Tre små pannacottor

Ingredienser:
(4 portioner)

4,8 dl grädde

1 dl gelésocker

Till smaksättning

Hallon, en nypa socker

Svartvinbärsmarmelad, mynta

Blåbär, en nypa socker

Gör så här:

  1. Ställ fram tre små muggar till varje portion. Lägg en halv matsked svartvinbärsmarmelad i botten av en mugg. Tag fram två kastruller. Lägg hallon i den ena och blåbär i den andra. Häll på lite socker. Smält bären i sockret. Lägg en halv matsked bärmassa av vardera sorten i botten av de andra två muggarna.
  2. Blanda samman gelésocker, grädde.
  3. Låt koka i ½ minut.
  4. Häll upp i muggarna. Ställ i kylskåp för att stelna. Garnera pannacottorna med mynta och bär och ställ de tre pannacottorna på en lämplig assiett innan servering.

Rosenglass

Ingredienser:

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

100 g socker

ca 40-50 rosenblad (kronbladen)

2,5-3 dl vatten

Gör så här:

  1. Börja med att sätta in en rostfri skål i frysen dagen innan du ska göra glassen.
  2. Hetta upp mjölk och grädde, tillsätt socker och vispa lätt så att sockret smälter och låt blandningen svalna.
  3. Hetta upp vattnet och häll det på bladen och låt dra i 40 minuter.
  4. Efter det, häll rosenvattnet och bladen i gräddmjölkblandningen och mixa ihop (finhacka bladen med mixern).
  5. Ta ut skålen från frysen, häll i glassen och sätt tillbaka skålen i frysen.
  6. Glassen ska stå 5-6 timmar i frysen och en gång varje halvtimme ska glassen röras för att bryta iskristallerna.
  7. Njut av glassen!

Häggblomsglass

Ingredienser:

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

100 g socker

1-1½ dl koncentrerad häggblomssaft

Gör så här:

  1. Börja med att sätta in en rostfri skål i frysen dagen innan du ska göra glassen.
  2. Hetta upp mjölk och grädde, tillsätt socker och vispa lätt så att sockret smälter och låt blandningen svalna.
  3. Efter det, häll saften i gräddmjölkblandningen och rör ihop.
  4. Ta ut skålen från frysen, häll i glassen och sätt tillbaka skålen i frysen.
  5. Glassen ska stå 5-6 timmar i frysen och en gång varje halvtimme ska glassen röras för att bryta iskristallerna.
  6. Njut av glassen!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista