30 omhändertogs av polis under nazistmöte i Gävle

1:49 min

Trots en massiv polisstyrka blev det oroligheter under gårdagens torgmöte när nazistiska Svenskarnas Parti besökte Gävle. Polisen fick omhänderta 30 personer och stundtals var stämningen hätsk. 

Sammanlagt samlades omkring 800 personer på Rådhustorget. Polisen frihetsberövade omkring 30 personer, och alla utom en är nu på fri fot igen.

Ett trettiotal brott har rapporterats, varav 20 gällde störande av allmän sammankomst, sex gällde våld mot tjänsteman eller våldsamt motstånd, och tre gällde lagen om explosiva och brandfarliga varor.

– Det har varit en del störningar vilket har gjort att vi har gjort en del omhändertaganden och de här människorna kommer bli rapporterade för störande av allmän sammankomst, säger polisens presstalesman för insatsen, Lars Byström.

Varför har just dessa blivit bortförda?

– Vi accepterar naturligtvis vissa störningar men inte att man stör ut ett möte. Man får skrika när talaren tar en konstpaus men inte om avsikten är att helt störa ut så att budskapet inte går ut. De här människorna har överträtt den gränsen kan man säga, säger han.

Till en början höll sig många motdemonstranter på en bits avstånd men när Svenskarnas Parti dök upp fylldes torget genast upp. Lars Byström uppskattade att det var omkring 800 personer på torget och polisen tvingades vid flera tillfällen att omhänderta personer. Flera knallskott small också av mitt i folkmassan.

– Tack och lov så hittade vi en hel del knallskott innan torgmötet så det var skönt vi kunde lägga beslag på dem. Annars hade det förmodligen blivit fler knallar, säger Lars Byström.

Folk vände ryggar, skanderade ramsor och buade högt under mötets gång. En av dem som fanns på plats för att visa sitt missnöje var Bibi Andersson.

– Jag är här för det är viktigt som vanlig Gävlebo stå upp och säga att vi inte vill ha några nazister på våra gator. Stan tillhör oss och inte nazisterna, säger hon.