NIKLAS FOLKEGÅRDS KRÖNIKA

"Ja till Europa, nej till Torsåker"

3:04 min

Just nu pågår P4 Gävleborgs turné inför valet den 14:e september. 11 valsändningar i 11 kommuner och varje dag presenterar även vår krönikör Niklas Folkegård en aktuell spaning från orten.

Den kommunalpolitiska debatten i Hofors kommer att handla om kommunens storlek. Alla partier är överens om att hela kommunen sitter illa – som ett par lågprisbrallor. Där det inte är för tajt är det för luftigt, och det som ser bra ut i en vinkel visar sig vara helt katastrofalt ur en annan. Alla partier är dessutom överens om att man måste göra nåt åt saken. Men alla partier är överens på helt olika sätt.

Centerpartiet anser att en kommun inte ska ägna sig åt kommunal verksamhet. Sådant borde överlåtas åt fritänkande entreprenörer. Man skulle kunna tänka sig att sälja av delar av kommunen, som Gammelstilla eller Torsåker. När folk protesterar och säger att "det kan väl inte finnas någon som vill köpa Torsåker", så svarar man att det finns alltid en vinstsugen sosse att lura. Och så visar man en bild på Tomas Bodström. Det bästa vore om kommunen kunde krympa så pass mycket att den får plats på bussen. Då får man ju använda den där kostsamma kollektivtrafiken till nåt annat än att transportera folk med höftproblem. Och om kommunen blir tillräckligt mobil så blir all mat närodlad, och all verksamhet blir 100% decentraliserad.

Kristdemokraterna värnar om familjen. Så de kan tänka sig att avveckla hela Hofors, utom en familj. Men sen får det vara nog med avveckling, eftersom man värnar om familjen.

Folkpartiet går till val under parollen "Ja till Europa, nej till Torsåker", medan Moderaterna gärna delegerar avvecklingen till Socialdemokraterna. Deras kampanjslogan är "Tack och Hej, Gammelstilla", och handlar om hur dåligt de hoppas att det blir om sossarna vinner valet. Moderaternas enda mål med att krympa Hofors är att kunna sänka den rekordhöga kommunalskatten. Helst så mycket att skatten blir negativ. Istället för att kommuninvånarna ska betala skatt till kommunen vill man att kommunen ska betala ut pengar till invånarna. Det blir alltså som ett bidrag.

Socialdemokraterna gillar inte den idén. Främst för att de känner sig bestulna på en ideologi, men också för att förslaget är alldeles för konkret. Från socialdemokratiskt håll håller man med om att kommunen har fel storlek, men måste man verkligen krympa själva kommunen? Räcker det inte att krympa medborgarna? Eller att bara strunta i de delar av kommunen som man inte gillar?

Miljöpartiet kommer att göra ett utspel om att det är dags att privatisera det gamla stålverket.

Folkhemmet försöker göra som socialdemokraterna fast lite mer, vilket i det här fallet innebär att de kommer att ägna hela debatten åt att bara mumla.

Sverigedemokraterna har inte haft särskilt hög närvaro på kommunfullmäktigemötena, och frågar per brev om man måste delta i den här debatten eller om man kan få skicka en faktura ändå?

Vänsterpartiet är det enda parti som tydligt är emot att krympa kommunen. Vänsterpartiet vill expandera Hofors Kommun. Genom att annektera baltstaterna.

Niklas Folkegård spanar inför valet

Just nu pågår P4 Gävleborgs turné inför valet. 11 sändningar från 11 kommuner och varje dag presenterar även vår krönikör Niklas Folkegård en satirisk spaning från orten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.