NIKLAS FOLKEGÅRDS KRÖNIKA

"Kampen om Sandvik"

Just nu pågår P4 Gävleborgs turné inför valet den 14:e september. 11 valsändningar i 11 kommuner och varje dag presenterar även vår krönikör Niklas Folkegård en aktuell spaning från orten.

Den kommunpolitiska debatten i Sandviken kommer att domineras av att partierna försöker visa hur just deras politik ska gynna Sandvik – företaget som grundlade hela Sandviken och som står som ensam ägare till den samlade genbanken i kommunen.

Sedan 2011 har det varit extra viktigt att gynna Sandvik. Det var då som Sandviks styrelse flyttade till Stockholm, med huvudkontor och allt. Stora företag brukar alltid hota med att flytta om inte den lokala politiken blir lite mer inställsam, men de brukar aldrig verkställa hoten. Kanske för att stora företag inte böjer sig åt lika många håll som små kommuner. Men 2011 flyttade alltså Sandviks styrelse utan föregående hot, ingen fick en chans att böja sig åt något håll. Så det får politikerna göra i efterhand istället. I det här valet kommer partierna att göra sitt yttersta för att få styrelsen att flytta tillbaka.

Moderaterna kan tänka sig att ge bort en eller ett par förvaltningar till styrelseledamöterna som present om de kommer tillbaka. Om styrelsen inte låter sig imponeras av det, kanske på grund av att de redan äger allt i kommunen, så lockar Moderaterna med en byggkampanj. Man lovar att bygga 140 000 nya bostäder i Sandviken. Det kommer att kännas som att man är i Stockholm. Åtminstone så länge byggdammet yr.

Det lokala partiet Ny Ordning vill locka hit styrelsen med lite ny ordning. Till exempel lovar man att räta ut alla gator och införa nya parkeringsregler så att alla bilar står sorterade i storleksordning på gatorna.

Centerpartiet har i det här valet fokuserat på mat, och de försöker locka hit styrelsen med lite gofika. Deras lokala kampanj går under parollen: vaniljbulle varje fredag – smaka på den! Man lovar dessutom att omdefiniera Sandvik så att det klassas som ett småföretag. Det innebär att man inte behöver vara så himla petig med revisor och att man kan få låna möteslokal och kopiator av kommunen.

Kristdemokraterna vill klassa Sandvik som ett familjeföretag. Avskedar man konsulterna är man så gott som där, menar många. Styrelsen kommer att få extra hjälp med dagisplatser och en liten kommitté av kristdemokrater lovar att hjälpa till med livspusslet.

Folkpartiet har en helt annan ingång för att få tillbaka styrelsen. De anser att styrelsen har avvikit för att de inte fick tillräckligt tydliga gränser av kommunen. Om styrelsen bara får ett rejält kok stryk och en uppsträckning så kommer de tillbaka och det blir lugn och ro i hela kommunen.

Sverigedemokraterna vet inte riktigt hur de vill göra. Men de vet att de vill att allt ska bli som förr, för det var bättre förr. Ju förr dess bättre.

Socialdemokraterna lockar med att Sandvik kan få komma in i värmen, alltså uppgå i den offentliga sektorn. Det är jättemysiga möten, och inga särskilda krav på produktivitet, säger sossarna.

Och det får Vänsterpartiet att nästan börja gråta av glädje. Äntligen ett folkägt stålverk, nu är det dags att börja planera för första maj i Göransson Arena, med fullständig närvaroplikt och allt!

Även Miljöpartiet står bakom det förslaget. Mest för att de ser en chans att lägga om Sandviks produktion till nåt lite mer organiskt i växtbaserade färger.

Niklas Folkegård spanar inför valet

Just nu pågår P4 Gävleborgs turné inför valet. 11 sändningar från 11 kommuner och varje dag presenterar även vår krönikör Niklas Folkegård en satirisk spaning från orten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.