Ovanåker bästa skolkommunen i Gävleborg

0:54 min

Enligt en ny ranking så är Ovanåkers kommun den nionde bästa skolkommunen i hela landet. Solveig Landar är barn- och utbildningschef i kommunen och hon är glad över placeringen.

– Det känns jätteroligt naturligtvis. Man blir glatt överraskad för det känns att det jobb som rektorer och lärare lägger ner ger resultat, säger Solveig Landar.

Det är Lärarförbundet som presenterar en lista med landets bästa skolkommuner. Enligt den listan så är alltså Ovanåker bäst i Gävleborgs län och kommunen rankas som den nionde bästa kommunen i hela landet. 

En placering som inte förvånar Solveig Landar.

– Egentligen inte. Vi hade väldigt bra resultat på niornas betyg under förra våren och bra resultat från gymnasieskolan, avgången där och att man läser vidare till högskolan, säger hon.

En anledning till de goda resultaten och den höga placeringen tror hon är det nära samarbetet mellan de olika instanserna.

– Vi har nära till varandra, politiker, verksamhet och de fackliga organisationerna. Det känns som att vi jobbar bra ihop, säger Solveig Landar.

Rankningen baseras främst på kriterierna andel utbildade lärare och lärartäthet i för- och grundskola samt elevernas resultat, resurser till skolan och lärarlöner.