"Kan inte anses hemlösa när man har ett hem i ett annat land"

1:34 min

Mats Collin, Socialchef i Gävle förklarar varför de tiggare i Gävle som ibland annat tält och skrotbilar inte anses hemlösa. Det är en del av EU lagstiftningen att kunna flytta sig mellan länder säger han.

Socialförvaltningen i Gävle har gjort en kartläggning som beskriver situationen för de tiggande i Gävle, där stod det bland annat att det inte fanns någon misstanke om människohandel eller att några av tiggarna är hemlösa.

-De kan inte ses som hemlösa när de har ett hem i ett annat land, det är en del i EU lagstiftningen att kunna flytta sig mellan länder, att man kan vara i ett land upp till tre månader, säger Mats Collin

- Deras sätt att försöka klara sin försörjning är att försöka plocka bär och tvingas tigga istället. De väljer de billigaste sättet att bo, i tält och liknande, säger han.

- Man kan förvänta sig att kommunen ska säga det här är illa för er vi fixar någonstans att bo medan ni är i Sverige det är inte heller rätt lösning, säger Socialchef i Gävle, Mats Collin.

Kommunen ska ha möte om tiggarnas situation

I mitten av september kommer kommunen ha ett möte där de ska diskuteras hur man ska gå vidare och arbeta med de människor som befinner sig i Gävle och tigger.

Maritha Johansson, vänsterpartist och socialnämndens ordförande berättar om det kommande mötet:

- Det kommer nya problem i vår värld idag och då måste vi också fundera på nya lösningar. Det viktiga är att vi samarbetar inom kommunen och med de organisationer som arbetar med utsatta människor, säger hon.