Politikerpensionerna måste omedelbart skrotas

1:42 min

Det är enligt Sveriges kommuner och landsting viktigt att de kommuner som ännu inte har avskaffat politikerpensionerna, nu ser till att göra det illa kvickt. Annars blir det efter valet ännu en politikergeneration som direkt kan gå i pension när de slutar, i stället för att börja jobba igen.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har därför föreslagit att uttjänta heltidspolitiker under max tre års tid ska ha rätt till ett omställningsbidrag som ska underlätta deras återgång till vanliga jobb.

Politikerpensionerna ska bort

Den modellen ska ersätta de gamla politikerpensionerna som snabbt bör skrotas innan nya politiker nu ska väljas in i kommunerna. Det säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

– Det handlar om att pensionering av politiker ska ersättas av en ny modell för omställning till arbete. Men om kommunerna väntar med att införa den modellen, så kommer nu många nya politiker att få rätt till de gamla pensionerna i stället, och det är mycket sämre, menar hon.

Det nya omställningsbidraget ska alltså ersätta den politikerpension som i dag kan ge en avgången proffspolitiker visstidspension från 50 års ålder ända fram till ordinarie pensionsålder på 65 år.

Gamla politiker sitter säkra

Men de nya snålare reglerna - OM de nu antas i din kommun - gäller förstås bara nytillkomna politiker, inte de nu sittande beslutsfattarna. Det konstaterar det 52-åriga socialdemokratiska kommunalrådet Marie-Louise Dangardt i Hofors som efter tre mandatperioder och 41 000 kronor i lön behåller sin rätt till pension i omkring 12 års tid, om hon nu skulle råka bli bortröstad näst-nästa helg.

– Ja, SKL:s förslag gäller bara nya politiker. Man kan inte ändra pensionsreglarna i efterskott, säger hon. 

Kommunalrådet vill jobba

Vad innebär de gamla pensionsreglerna för dig?

– Det har jag ingen aning om, det har jag inte tittat på! Men jag är anställd som undersköterska i Hofors kommun, så det är inget problem.

Ska det tolkas som att du inte är intresserad av att lyfta några pensioner, om du inte blir kvar i politiken.

– Jag ska jobba! Om det ändras på något sätt, ska jag gå tillbaka till jobbet, svarar Marie-Louise Dangardt.