I sista stund:

Kommuner lovar avskaffa politikerpensionerna

1:46 min

Fyra av Gävleborgs tio kommuner har inte följt Sveriges kommuner och landstings SKL:s rekommendation att i god tid före valet skrota tilläggspensionerna till politiker som röstas bort eller hoppar av. Sedan Sveriges Radio uppmärksammat frågan, lovar nu i sista stund samtliga kommuner att avskaffa politikerpensionerna.

Sveriges Radios granskning visar att Söderhamns, Hofors, Ovanåkers och Nordanstigs kommuner fortfarande har kvar sina gamla förmånliga politikerpensioner. Det ska det bli ändring på lovar Yoomi Renström, socialdemokratiskt kommunalråd i Ovanåker.

 – Ja, det har inte funnits någon diskussion om att INTE anta det här. Det är ett rätt okontroversiellt förslag, säger hon.

Ingen risk för "långbänk"

Yoomi Renström tror inte heller att det faktum att Kommunstyrelsen först så sent som i tisdags aktualiserat frågan, kan leda till att det gamla och förmånligare reglementet för politikerpensioner lever kvar ytterligare en mandatperiod. Det trots att ingen faktiskt vet vilka åsikter som kommer att dominera i Ovanåkers nya kommunfullmäktige efter valet.

 – Det kan man ju säga, men eftersom det inte förekommit några diskussioner om att vi INTE skulle anta SKL:s förslag, ser jag det som nästan otänkbart, säger Yoomi Renström.     

Söderhamn gör tummen upp 

Även Söderhamns socialdemokratiska kommunalråd Sven-Erik Lindestam lovar att politikerpensionerna ska bort - och i enlighet med SKL:s förslag ersättas av ett tidsbegränsat omställningsbidrag till de heltidspolitiker som lämnar politiken. Men det hinner vi besluta om efter EFTER valet, säger han.

– Socialdemokraternas hållning är att vi ska harmonisera med SKL:s regler, säger han.

Lovar avskaffa pensionerna 

Inte heller Sven- Erik Lindestam ser det som möjligt att det nära förestående valet skulle kunna omkullkasta de planerna.

– Det enda som skulle kunna ändra på den saken är att det skulle kunna komma in 49 andra politiker än de 49 som sitter i fullmäktige i dag.

Men SÄKER på den saken kan du ju inte vara?

– Jo, det kan jag vara, säger Sven-Erik Lindestam

Nordanstig glömde ta beslut 

Lika självsäker är inte Nordanstigs centerpartiska kommunalråd Stig Eng som tackar för påminnelsen. Nu hinner vi nog skrota politikerpensionerna i september, säger han.

– Den här frågan har under några månader fallit i glömska och det är bra att vi nu får en signal om att vi nu behöver ta det här beslutet. Och det ska vi göra, säger han.

Sent ska syndaren vakna

I Hofors, slutligen, lovar också det socialdemokratiska kommunalrådet Marie-Louise Dangardt bot och bättring.

– Vi hinner ju fortfarande gott och väl! På måndag ska vi ta upp frågan i arbetsutskottet och vid nästa kommunstyrelsemöte och vid nästa kommunfullmäktige kommer vi att behandla det här ärendet på precis rätt sätt, försäkrar hon.