Nytt parti blev andra största i Hofors

2:50 min

Socialdemokraterna fortsätter att hålla Hofors i ett fast grepp. Men en nykomling i kommunfullmäktige, Hoforspartiet, seglar upp som andra största parti.

Hofors kommun har sedan valet 2010 styrts av en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Kommunstyrelsens ordförande har varit Marie-Louise Dangardt (S).

Socialdemokraterna blir det största partiet i Hofors, även om de backar från tolv till fjorton mandat. Ett nytt parti har även seglat upp, Hoforspartiet får fyra mandat i fullmäktige och blir det näst största partiet. Vänsterpartiet vinner ett mandat, och får även de fyra mandat.

Det betyder att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle kunna bilda en majoritet i kommunen om de skulle vilja det.

Daniel Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Hofors-Torsåker, tycker att det känns skönt med ett regeringsskifte. Han hoppas nu på en handlingskraftig regering.

Vad kan du se på lokal nivå i Hofors?

– Allianspartierna har sjunkit, och vi har i princip behållit våra mandat, säger han.

Men ni har ju trots allt tappat lite, hur ser du på det?

– Det har funnits elva partier som ställt upp i kommunen, och alla har fått röster. Då blir det några som tappar, så är det ju, säger Daniel Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista