Bloggen som blev Hofors näst största parti

1:34 min

Efter valet förra söndagen är Socialdemokraterna fortsatt det största partiet i Hofors. Men den oväntade nykomlingen Hoforspartiet seglade upp och blev andra största.

För några månader sen fanns det bara en blogg, men när grundaren Peter Hillblom bestämde sig för att dra igång sitt parti gick det undan.

– Från noll till näst störst. Det är väl en ganska stor bedrift, säger han.

Hoforspartiet uppstod ur Hoforsbloggen, som Peter Hillblom började skriva för fem år sen.

– Jag har ventilerat tankar, berättat vad jag har gjort på dagarna, haft mycket åsikter om politiken. Den har spritts via sociala medier, den har nåt ut till invånarna och de har sett att man behöver alltså inte vara partideologisk för att ha åsikter över huvud taget, säger Peter Hillblom.

Nä, de vill inte förknippas med någon politisk ideologi och har ingen utstakad strategi för vilken politik dom vill föra, förutom hjärtefrågorna: att förbättra skolan och att marknadsföra kommunen för att hindra utflyttningen.

Så hur har de kunnat bli näst största partiet i Hofors på bara några månader?

En populär blogg, lokala frågor och flera välkända ansikten har lockat väljarna.

– Många kända profiler och kanske längtan till något nytt i politiken i Hofors, så förklarar hoforsbon Thomas Andersson framgången.

Men hur kommer det att gå? Räcker lokalt engagemang och sociala medier?

Marie-Louise Dangardt, socialdemokratiskt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Hofors tycker att det nya uppstickarpartiet lämnar en del frågetecken.

– Jag har inte hört dem säga ett ord än, utan det är ju endast vad man har sett och läst. Men det lilla jag har läst så skiljer inte deras önskningar någonting mot vad våra idéer gör, utan vi vill ju samma sak. Vi vill hoforsbornas bästa, säger Dangardt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista