1 av 11
Raimo Pärssinen (S) är riksdagsledamot från Gävle. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
2 av 11
Åsa Lindestam (S) är riksdagsledamot från Söderhamn. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
3 av 11
Patrik Lundqvist (S) är riksdagsledamot från Sandviken. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
4 av 11
Elin Lundgren (S) är riksdagsledamot från Gävle. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
5 av 11
Tomas Tobé (M) är riksdagsledamot från Gävle. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
6 av 11
Margareta B Kjellin (M) är riksdagsledamot från Hudiksvall. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
7 av 11
Ulla Andersson (V) är riksdagsledamot från Gävle. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
8 av 11
Anders W Jonsson (C) är riksdagsledamot från Hedesunda. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
9 av 11
Anders Schröder (MP) är riksdagsledamot från Gävle. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
10 av 11
Roger Hedlund (SD) är riksdagsledamot från Gävle. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
11 av 11
Christina Thuring (SD) är riksdagsledamot från Söderhamn. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Val 2014 i Gävleborg

Här är Gävleborgs riksdagsledamöter

11 min

Nu står det klart att Gävleborg får totalt elva riksdagsledamöter efter valet.

Socialdemokraterna:

Raimo Pärssinen kommer från Gävle och är född 1956. Han är metallarbetare och fackligt aktiv inom IF Metall. Han kom in i riksdagen 1998 och har suttit Arbetsmarknadsutskottet. Profilfråga: arbetsmarknad.

Åsa Lindestam kommer från Söderhamn och är född 1956. Hon är rektor och kom in i riksdagen 2002. Där har hon suttit i försvarsutskottet och varit valobservatör.

Patrik Lundqvist kommer från Sandviken och är född 1984. Han är metallarbetare och fackligt aktiv inom IF Metall. Han kom in i riksdagen 2014. Profilfrågor: skola och arbetsmarknad.

Elin Lundgren kommer från Gävle och är född 1978. Hon är lärare och kom in i riksdagen 2010. Hon har suttit i Justitieutskottet och varit generalsekreterare för IOGT-NTO-rörelsens ungdomsförbund.

Moderaterna:

Tomas Tobé kommer från Gävle och är född 1978. Han är politiker och egenförtagare och kom in i riksdagen 2006. Han har sedan dess varit vice gruppledare i riksdagen och ordförande i utbildningsutskottet. Han har även varit Moderaternas skolpolitiske talesperson och är just nu aktuell som partiledarkandidat.

Margareta B Kjellin kommer från Hudiksvall och är född 1948. Hon är sjuksköterska och vårdlärare. Hon kom in i riksdagen 2006 och har suttit i Socialutskottet. Hon är även Moderaternas äldrepolitiska talesperson.

Vänsterpartiet:

Ulla Andersson kommer från Gävle och är född 1963. Hon är förskollärare och kom in i riksdagen 2006. Hon är partiets ekonomiskpolitisk talesperson och har varit vice gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen och suttit i finansutskottet. Hon har även varit partiledarkandidat.

Centerpartiet:

Anders W Jonsson kommer från Hedesunda och är född 1961. Han är barnläkare och kom in i riksdagen 2010. Han är första vice ordförande för Centerpartiet och gruppledare i riksdagen. Han har även varit ordförande för Socialutskottet och partiledarkandidat.

Miljöpartiet:

Anders Schröder kommer från Gävle och är född 1990. Han är nyligen utexaminerad statsvetarstudent från Uppsala och kom in i riksdagen 2014. Profilfråga: klimatet.

Sverigedemokraterna:

Roger Hedlund kommer från Gävle och är född 1979. Han är politiker och industriarbetare. Han kom in i riksdagen 2014 och har varit Sverigedemokraternas distriktsordförande i Gävleborg sedan 2003.

Christina Thuring kommer från Söderhamn och är född 1968. Hon är regional valorganisatör för Sverigedemokraterna och kom in i riksdagen 2014. Profilfrågor: åldringsvård och landsbygd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista