Nordanstig-elever lär sig historia genom hantverk

1:38 min

Genom att prova på olika hantverk kopplat till Mellanfjärden har eleverna i Nordanstigs kommun via projektet Skapande skola under några veckor fått lära sig mer om bygdens historia. 

I dag jobbar eleverna för fullt med att ställa i ordning en utställning som alla är välkomna att ta del av i morgon. Två av eleverna, Feben Rezene och Joel Åström, har trivts med de annorlunda lektionerna.

– Det har varit ganska kul, säger Feben Rezene.

Även Joel Åström tycker det har varit bra.

– Man har fått lära sig roliga grejer och hur det var förr, säger han.

Här i Mellanfjärden i Nordanstigs kommun jobbas det för fullt i dag. Det är mycket som ska fixas innan den stora festdagen i morgon, då alla är välkomna att se vad de omkring 800 eleverna mellan 6-16 år har gjort.

– De har fått göra nät, bygga båtar och gjort konst av skrot för att symbolisera hur mycket miljögifter och skräp det finns i våra hav. De har fått lyssna på historia, steka strömming och fiska, verkligen återgå till det här livet som levdes här, säger projektledaren Janina Stoor.

Just att få lära sig om Mellanfjärdens historia har varit en av höjdpunkterna tycker både Feben Rezene och Joel Åström.

– Bäst? Det måste ha varit när Jan-Erik berättade om hur det var förr i tiden, det var jättespännande, säger Feben Rezene.

– Han berättade om järnåldern och det mesta, säger Joel Åström.

Varför var det bra?

– Så man fick reda på hur Nordanstig var förut och vad som hände, säger han.

Just i dag, fredag förbereds det inför utställningen i morgon.

– Nu är eleverna med och bygger och snickrar, allt för att vi ska få en riktigt bra dag här i morgon, säger projektledaren Janina Stoor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista