1 av 4
Formgivaren Emilia Wärff vid en av lekskulpturerna som hon tillsammans med några andra har tagit fram. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
2 av 4
Enhetschefen Monica Hofvenstam framför den animerade filmen som visas på avdelningen. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
3 av 4
Konst på barnmottagningen på Gävle sjukhus. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio
4 av 4
Kroppspussel på barnmottagningen på Gävle sjukhus. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio

Konst på sjukhusets barnavdelning ska ge barnen bättre upplevelse

Emilia Wärff, formgivare: Man får leka med konst
1:26 min

Barnmottagningen på Gävle sjukhus har utsmyckats med ny konst. En konstnär har träffat kroniskt sjuka barn vars berättelser ligger till grund för en animerad film som kan ses på avdelningen.

– Det skapar en förståelse tror jag för hur barn tänker i sådana här situationer och barn som får höra andra barn berätta kan känna igen sig och att det kan ha en god effekt, säger Monica Hofvenstam som är enhetschef.

I dag var det öppet hus på barnmottagningen på Gävle sjukhus och även om det mest var vuxna barn på plats så har barnen på avdelningen varit positiva till den nya utsmyckningen menar Monica Hofvenstam.

– En 3-årig pojke började på en gång plocka ner och leka med det här, han fattade direkt vad man skulle göra. Det är magneter som man får leka med som är konst och det tog betydligt längre tid innan föräldrarna förstod, säger hon.

Emilia Wärff är en av de som har varit med och skapat de olika lekskulpturerna på avdelningen och hon vill inte bara att barnen ska titta på konsten, de ska leka med den.

– Man känner lusten att krypa in i solen och känna att man är gömd fast ändå syns lite och så kan man titta ut genom hålen i trappan och sen kan man hoppa upp på högsta nivån av trappan, säger hon när hon beskriver en av skulpturerna.

Det är alltså okej att leka med konst?

– Det tycker jag verkligen man ska göra, med all konst, säger Emilia Wärff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".