Mikael Löthstam (S). Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio
Val 2014 i P4 Gävleborg

S och V tar över styret i Hudiksvall

1:49 min

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att styra Hudiksvall den kommande mandatperioden. Ideologiska skäl omöjliggjorde ett samarbete med Centerpartiet.

Socialdemokraternas Mikael Löthstam säger att man var inriktade på att ha med Centerpartiet i koalitionen.

– Vi var helt överens med Vänsterpartiets förhandlare, Centerpartiets förhandlare och våra förhandlare om ett gemensamt förslag. Vad det var som gjorde att Centerpartiet inte ville fortsätta samarbetet vet jag inte. Men de hade en omröstning och jag tror att det var med en knapp majoritet som de valde att avstå samarbetet.

Socialdemokraterna har också fört förhandlingar med Miljöpartiet och Folkpartiet, men lyckades inte komma överens.

Nu blir det i stället två partier som kommer att styra Hudiksvall och tillsammans sitta på 25 av kommunfullmäktiges totalt 51 stolar.

– Det är väl det som är surt i det här. Lösningen med V, S och C hade varit otroligt bra för den här kommunen. Vi hade fått en politisk stabilitet och en bra grund i de beslut som vi skulle ha tagit i fullmäktige, säger Mikael Löthstam.

Centerpartiets Bengt-Åke Nilsson säger att det var av ideologiska skäl som ett samarbete till slut röstades ner.

– Man ville inte ha ett koalitionsarbete tillsammans med Vänsterpartiet. Det är ju ett stort steg för ett parti som normalt inte brukar ha de koalitionerna.

Mikael Löthstam (S) tror ändå att det kommer att gå bra att fatta beslut i kommunfullmäktige.

– Under hela tiden som vi har förhandlat med de olika partierna har jag sagt att oavsett vilken majoritet det blir så kommer jag att försöka bjuda in oppositionen till konstruktiva diskussioner för att bredda besluten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista