Företagandet i Ockelbo i botten

1:47 min

Nyligen kom en rankning från branschorganisationen Företagarna över landets bästa företagskommuner. Men Ockelbo, som tidigare varit en väldigt stark företagarkommun, sjönk dramatiskt. Från elfte bästa i landet förra året - vilket var bäst i länet - till sist i länet på 278:e plats i år.

– Lyssna på oss företagare, se oss som en resurs. Det saknas lite förståelse från ledande tjänstemän och politiker vad ett företagande egentligen innebär, säger Monica Stålberg, ordförande för Företagarna i Ockelbo.

Hon och hennes man har drivit företag tillsammans i över 25 år och tycker att möjligheterna för småföretagare måste förbättras.

Framförallt tycker de att samarbetet och samtalen mellan kommunen och företagarna är för dålig. Något som Agneta Wenell, chef för näringslivsutveckling på Ockelbo kommun, är medveten om.

– Det är ju som de säger, och det är något vi måste bättra oss på. Både kommunikationen och informationen, säger Wenell.

Björn Östberg är egenföretagare i Ockelbo.

– Det handlar om attityder till människor som startar eget och vill förverkliga sin dröm. Ska vi utveckla den här kommunen och överleva som kommun, då vill det till att det erbjuds arbetstillfällen och de kommer skapas av småföretagare som vågar satsa, säger Östberg.

För en barnfamilj som vill bo bra och driva eget ter sig Ockelbo som en bra ort, med bra kommunikationer. Men företagaren Lars-Gunnar Stålberg tror att många stoppas, bland annat för att internetkapaciteten är för dålig på många håll i kommunen. Att ha bra uppkoppling är något som många småföretagare som ofta jobbar hemifrån är beroende av.

– Möjligheten till att starta någonting är för dålig och även responsen från kommunen. De säger att de jobbar för företagarna, men det är för mycket fokus på turismen. Det är klart att vi ska värna om turismen, men vi får inte glömma bort företagarna, säger Lars-Gunnar Stålberg.

Men för näringslivschefen Agneta Wenell är alla typer av företag lika viktiga.

– Jag tror att besöksnäringsföretagen fyller en viktig funktion, men vi behöver handeln. Vi behöver alla industrier och alla företagare inom alla branscher, som vi har. Alla är lika viktiga, säger Wenell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista