Mahmoud Gailan, Elsa Lindblom och Fredrika Andersson på Vasaskolan i Gävle. Foto: Gabriel Henning/Sveriges Radio

Vasaskolan uppmärksammar FN:s födelsedag

Fredrika Andersson, elev: Alla kan engagera sig, bara man hittar det man brinner för
1:23 min

FN fyller i dag 69 år och på Vasaskolan i Gävle firas det med en global tema-dag med olika seminarium. Bland annat uppmärksammas människors arbetsförhållanden i Sydamerika och hur vi i Sverige kan påverka.

– Det är lite vårt fel hur det är där för vi köper inte fairtrade. Köper vi fairtrade så blir både landet och folket rikare, säger Mahmoud Gailan som är en av de elever som anordnar temadagen på Vasaskolan.

Pensionären FN fyller alltså 69 år i dag vilket Vasaskolan uppmärksammar med en temadag där skolans internationella klasser får chansen att ta del av olika seminarium.

Elsa Lindblom har haft hand om ett klotterplank där eleverna fått skriva ner vad som är bra med världen men också vad som kan bli bättre.

– Väldigt mycket situationen för kvinnor i världen, kvinnosynen och miljön har många tyckt, säger Elsa Lindblom.

Flickors situation i världen och könsstympning är två ämnen som tas upp under dagen. Fredrika Andersson är med i skolans FN-förening och hon hoppas att allt fler vill bli engagerade att göra världen till en bättre plats.

– Alla kan engagera sig på vilket sätt som helst, bara man hittar det som jag brinner för så kan man göra det, säger hon.

Enligt Elsa Lindblom så har dagen redan gjort att flera av hennes skolkamrater fått upp ögonen för hur det ser ut i världen och att det går att påverka.

– Hela klassen har blivit mer engagerad men jag tror att många av eleverna som är här i dag kommer bli mer engagerade, säger Elsa Lindblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".