Nya centrumet har invigits i Hofors

1:44 min

I går invigdes Hofors nya centrum. Det gamla centrumet har rustats upp och byggts om i flera etapper de senaste åren. Trevligt med förnyelse eller bortkastade pengar?

Många Hoforsbor som P4 Gävleborg har pratat med är nöjda med resultatet, men andra tycker fortfarande att renoveringen var onödig.

– Jag tycker det har blivit väldigt fint här. Planteringar, och träd. Det har blivit väldigt fint, säger Annagreta Bergman.

– Jag tycker att de skulle ha lagt pengarna på annat i stället. Skolorna, sjukvården, de äldre, säger Liselotte Larsson.

– Det är fint och det har blivit bättre. Inga gropar i gatorna. Det är bättre tycker jag, säger Bereket Abay.

Centrumkärnan har byggts om, biltrafik har släppts fram och gångstråken har finputsats. Meningarna har varit delade under hela ombyggnationen och kommunen har i medborgardialoger försökt lyssna på både gamla, unga och handlare.

Men räcker insatserna för att centrumet ska blomstra?

– Det allra viktigaste är att vi Hoforsbor trivs. Det här är vårt gemensamma vardagsrum där vi ska mötas och finnas och träffas och må bra. Om vi gör det så kommer också vårt gemensamma köpcentrum med handlare i spetsen att må bättre, säger kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Marie-Louise Dangardt, som tycker att det gamla 60-talscentrumet var slitet och behövde en uppryckning.

Handlarna i Hofors var i början kritiska till ombyggnationen och protesterade mot planerna men nu när renoveringen är klar är det många som tycker att miljön har blivit bättre.

– Jag hade inte så höga förväntningar när de började. Jag visste inte vad de höll på med men det blev jättebra, säger Sara Johansson, som driver en frisersalong på gågatan.

– Jag var en utav dem som protesterade om den här ombyggnationen men det var mest för att vi inte fick vara med och påverka från våran del, våra synpunkter som vi hade, säger elektronikhandlaren Johan Eriksson, som är nöjd efter att kommunen lyssnat på handlarnas åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista