"Världen tar plats" i ny utställning på Hälsinglands museum

Jan-Olov Nyström, Hälsinglands museum: Det här knyter ihop oss med dåtidens människor
1:33 min

På lördagen öppnade Hälsinglands museum en utställning om den stora bildexplosionen som blev av i mitten av 1800-talet då bland annat många hälsingegårdar fick massor av bilder.

Jan-Olov Nyström på Hälsinglands museum i Hudiksvall berättar om utställningen "Världen tar plats" som visar en dåtid som också speglar sig i nutiden.

– Bildvärlden som visas här är upptakten till det koloniala systemet som härskade i hela världen och det koloniala systemet består på sätt och vis i dag med orättvisor och ojämlikhet mellan rika och fattiga, säger Jan-Olov Nyström.

Under mitten av 1800-talet var det något av en bildexplosion menar Jan-Olov Nyström och det på grund av ny teknik som gjorde att bilder spreds mellan människor och många reseskildringar gjordes.

 – Det där sprider sig så småningom ut även i bondehem i form av bilder på deras väggar, säger Jan-Olov Nyström.

Tio bilder i utställningen kommer från gården Ängs i Edsbyn. Bilder som på 20-talet plockades ner för att hamna på Nordiska museet i Stockholm. Andra och fler bilder hänger i dag på Slåttagården norr om Knåda. Bilder som målades på brädor av dalamålaren Ander Peter Hedén på 1860-talet.

– Det är en kontrast mot de väggmålningar vi är vana vid, bibliska berättelser, fina mönster och schabloner. De här gubbarna har man tyckt varit spännande och exotiskt och så har man velat ha det på väggarna, säger Lars Nylander på Hälsinglands museum.

Jan-Olov Nyström tror också att de här gamla bilderna kan berätta något för människor i dag.

– Intresset för det främmande och annorlunda har åtminstone 150 år på nacken och det här knyter ihop oss med dåtidens människor, säger Jan-Olov Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".