Alpint

Calle Lindh bäste svensk i Sölden

2:22 min

24-årige Calle Lindh från Bergsjö gjorde ett starkt andra åk i herrarnas världscup-premiär i österrikiska Sölden och tog sina första världscuppoäng i karriären.

Sölden-debutanten Calle Lindh låg på en 26:e plats efter det första åket i söndagens storslalom. I det andra åket fick han till en bra avslutning och körde upp sig till en 14:e plats totalt. Svensken hade tredje bästa tid av alla i det andra åket.

– Jag är så himla glad över att bara kvala till ett andra åk och när jag stod där på start i andra åket så försökte jag bara njuta av stunden och försöka slappna av, säger Calle Lindh.

24-åringen har haft flera skadebekymmer och har inte kunnat köra en hel tävlingssäsong sedan 2009. I februari i fjol bröt han benet, precis innan VM i Schladming.

– De har tagit bort en del muskler i underbenet och jag har inte full funktion i tårna så det kommer inte bli 100 procent men det verkar fungera rätt bra ändå, säger Calle Lindh.

André Myhrer var bäste svensk efter det första åket med en 16:e plats, men tappade och halkade ner i resultatlistan till en 20:e plats. Matts Olsson, som körde på smärtstillande på grund av ryggproblem, låg på en 17:e plats efter det första åket. Men han fick inte heller till det i andra och slutade 22:a.

I toppen såg det ut att bli en hård kamp mellan hemmahoppet Marcel Hirscher och regerande olympiske mästaren Ted Ligety. Efter första åket låg Hirscher etta, 19 hundradelar före Ligety. Men amerikanen fick inte med sig farten ut på flacken i det andra åket och slutade först på en 10:e plats. Marcel Hirscher frälste hemmapubliken genom att vinna med 1,58 sekunder före tysken Fritz Dopfer.


Resultat, herrarnas storslalom i Sölden:

1. Marcel Hirscher, Österrike
2. Fritz Dopfer, Tyskland +1,58
3. Alexis Pinturault, Frankrike +2,06

---------

14. Calle Lindh, Sverige +3,48
20. André Myhrer, Sverige +4,24
22. Matts Olsson, Sverige +4,45