Läraren Karin Persson från Lunds skola i Sörforsa i Hudiksvalls kommun. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Mer på fötterna inför gymnasievalet

Mikaela Zelmerlööw, Skolverket: Vi möts ganska ofta av frågan "Vad ska jag ha det här till?"
1:37 min

Skolverket och Arbetsförmedlingen har på uppdrag av regeringen tagit fram en utbildning för att få till en mer yrkesrelaterad undervisning i skolan. Gävleborg deltar med 150 lärare, rektorer och studie- och yrkesvägledare i pilotsatsningen som drar i gång i Bollnäs i dag.

Elever i grundskolan ska bli mer medvetna om hur de kan använda kunskaperna från skolan i det framtida yrkeslivet.

– Vi möts ganska ofta av frågan "Vad ska jag ha det här till?", "Vad har jag för nytta av det här?". Många lärare behöver få stöd i det, säger Mikaela Zelmerlööw som är projektledare på Skolverket.

Syftet med utbildningen är att elever ska ha mer på fötterna när de väljer gymnasieprogram. Utbildningen startar i dag och pågår farm till mars månad.

Sara Hägglund från Mälardalens högskola kommer att handleda lärarlag i länet över telefon och mail mellan de workshops som ordnas på plats i de olika kommunerna.

– Om jag till exempel är bildlärare så kan jag låta mina elever diskutera vad det finns för yrken inom bildämnet. Man kan bli tatuerare, lackera bilar... Jag tror att genom att leka med sådana tankar lite tidigare i livet så öppnas fler dörrar. Om inte lärarna gör det så kommer det inte att hända hos eleverna heller.

En som redan har jobbat med detta utan att riktigt tänka på det är Karin Persson, lärare på Lunds skola i Sörforsa i Hudiksvall.

– Jag har ett färdigt frågeformulär där eleverna får spåna kring deras drömyrken och till exempel hur långa de tror att utbildningarna är. När de inte alls vet så får de söka upp det.

Karin Persson fortsätter.

Vi brukar också brainstorma kring vilka yrken som finns i familjerna. Dyker det upp något yrke som de inte riktigt vet vad det är så får man försöka ta reda på det. I dag så har en del ingen koll på vad föräldrarna gör ens, så jag tycker att det är jätteviktigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".