1 av 2
Foto: TT
2 av 2
Kursdeltagare övar för att hatera ebola på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Foto: Annika Östman / Sveriges Radio

Misstänkt ebolasjuk sattes i taxi

En distriktsläkare i södra Stockholm misstänkte ebola när en ung flicka sökte vård efter ha besökt Kongo-Kinshasa. Läkaren skickade då flickan till sjukus — i en taxi. På sjukhuset omhändertogs flickan omedelbart, skriver Dagens Medicin.

Det var i slutet av september som en kongolesisk flicka sökte vård på en vårdcentral i södra Stockholm. I över en veckas tid hade flickan haft feber och kräkningar, symtom som uppstod när hon var i Kongo-Kinshasa.

Läkaren på vårdcentralen misstänker först malaria, vilket läkare ofta tror när det i själva verket kan röra sig om ebola.

Efter att läkaren kontaktat Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge väcks misstankar om ebola och läkaren ombeds vänta i telefonen. Men läkaren blir stressad, tror att sjuksköterskan har lagt på luren och skickar patienten till Huddinge i en taxi.

Dagen efter konstateras att flickan inte hade ebola.

Händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria. Läkaren pekar på brist på information från Smittskydd Stockholm om hantering av misstänkt ebolasmitta.

En liknande händelse inträffade för ungefär en månad sedan, då vårdcentralen i Rågsved skickade efter en taxi och chauffören trodde att han gjorde en vanlig körning.

Men framme vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge blev taxichauffören kvarhållen eftersom passageraren misstänks vara ebolasmittad.

Regeringen har beslutat att ebola ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Det gör det möjligt att införa gränskontroller, tvångskarantän och att spärra av geografiska områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".