Mats Engblom, VD på hisstillverkaren Cibes lift i Gävle. Foto: Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio

Asiatiska lyxvillor inreds med Gävlehissar

Asiatiska lyxvillor inreds med Gävlehissar
1:43 min

Hissproducenten Cibes, som har sin tillverkning i Gävle, utökar sin försäljning från handikappanpassade hisslösningar i Sverige och Europa, till att exportera till lyxhusmarknaden i Kina och Sydostasien.

– Det här har startat som ett mer exklusivt segment. Det är otroligt tydligt att de vill köpa europeisk kvalitet, säger Mats Engblom, VD på Cibes lift.

I Sverige, där det ställs höga krav på tillgänglighet och handikappanpassning, är det på köpcentrum, hotell och sjukhus, som vi åker så kallad plattformshiss. Men i andra världsdelar är det än så länge privatpersoner som köper Cibes Gävletillverkade hissar.

När välbärgade kineser ska inreda sina lyxvillor kan en hiss för 250,000 kronor vara den där lilla extra detaljen. Mats Engblom träffade nyligen en av de kinesiska kunderna.

– De hade precis byggt en villa på tre våningar och garage i källarplan och ville ha in en hiss för att kunna bo i generationsboende, säger han.

Runt 250 Gävleborgsföretag exporterar sina produkter till Europa och övriga världen. Framförallt inom skogsnäring, stål och teknik, enligt Mellansvenska handelskammaren i Gävle, som bland annat stöttar företag från länet som vill söka sig utomlands. Och en utlandsetablering behöver inte innebära att de lokala jobben försvinner från orten.

– Marknaden blir alltmer global. Lyckas man med en exportsatsning så ger det snarare jobb än tar jobb från regionen, säger Per-Olof Hansers, VD på Handelskammaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".