Det sitter fyra kameror i caféet som bara är riktade mot personalen. Foto: Privat

Nathalie i Gävle fick sparken efter olaglig kameraövervakning

"Det slutade med att jag fick sparken"
2:13 min

I flera månader har olagliga övervakningskameror varit uppsatta i caféet Coffee Shop i Gallerian Nian i Gävle. Det finns inget tillstånd för kamerorna och chefen har använt kamerorna för att övervaka sin personal.

– Jag kände mig iakttagen och jag blev nervös och tänkte att nu kanske han ser vad jag gör när jag råkade tappa någonting. Det kändes inte bra och man kände sig övervakad hela tiden, det var inte kul, säger Nathalie som är 21 år och har jobbat på caféet Coffee Shop i lite drygt ett halvår.

I somras fick de anställda ta emot en okänd leverens och ville inte skriva under utan att veta vad det innehöll. Därför ringde de och frågade chefen hur de skulle göra berättar Nathalie.

– När vi fick leveresen var det en anställd som ringde chefen och frågade vad det var, för vi var tvungna att skriva på. Då sa chefen att det vara kameror men att den anställda inte skulle berätta för de andra.

Vad var syftet med kamerorna?

– Hålla koll på oss när han inte var där. Han kunde kolla hemifrån och från mobilen, säger Nathalie.

Nabil Abdo är chef för Coffee Shop i Gävle. Han säger att han misstänker att de anställda har stulit saker i caféet och att han polisanmält det. Han säger också att han satt upp kamerorna för att få stopp på stölderna. 

– Vi har haft stölder i caféterian. Vi har bevis att det har skett saker, säger Nabil Abdo.

Att en anställd har stulit saker?

– Ja, precis, säger han.

Att det är olagligt att kameraövervaka sin personal, även om man misstänker stölder, säger sig Nabil Abdo inte känna till. Han säger att han inte fått den informationen från den som sålt kamerorna till honom.

För två veckor sedan fick Nathalie sparken från sitt jobb efter att chefen anklagat henne för att ha tagit saker från caféet. Men hon säger att det inte är sant och att man också kan se det på övervakningsfilmerna.

– Han anklagde mig för att ha sålt grejer gratis eller gett bort grejer och ätit saker i caféet, vilket inte stämmer. Jag har alltid betalat eller så har jag ätit det jag tagit med själv. Det slutade med att han sparkade mig, säger Nathalie.

FAKTA – kameraövervakning

Tillåtet - men personal måste informeras

Arbetsgivare har rätt att sätta upp övervakningskameror på jobbet, men i vissa fall krävs tillstånd och personalen måste alltid informeras. Ibland räcker det med en anmälan till länsstyrelsen, t ex i butiker och banker, men då ska det finnas en skriftlig överenskommelse om övervakningen mellan arbetsgivaren och en organisation som företräder de anställda, till exempel facket. Tydliga skyltar ska tala om att det pågår kameraövervakning så att alla vet att de blir filmade, både anställda, kunder och andra besökare i lokalen. Dold övervakning är inte tillåten. 

Syftet med kamerorna ska i normalfallet vara att förebygga eller avslöja brott. Det kan också handla om att förebygga olyckor. Att kontrollera de anställdas arbetsprestationer med hjälp av kameror är inte tillåtet. 

Var får man övervaka?

I vissa fall behöver man bara anmäla till länsstyrelsen att man sätter upp kameror. Det gäller i affärer, på banker, i tunnelbanan, vid bankomater och i parkeringshus. Allmänna platser som gator och torg får bara kameraövervakas om länsstyrelsen har gett tillstånd. Det krävs INGET tillstånd när man kameraövervakar på en plats som är stängd för allmänheten. Skolor räknas hit, och det gäller i normalfallet också fabrikslokaler, lager, personalrum och liknande.

Så få personer som möjligt ska ha tillgång till materialet, kanske en person i ledande befattning och en säkerhetsansvarig på den aktuella arbetsplatsen. Den som tittar på materialet har tystnadsplikt och får i normalfallet inte berätta om det för andra än polis, räddningstjänst och dylikt.  

Datainspektionen har ansvar för kameraövervakning på platser dit allmänheten INTE har tillträde, alltså där det inte behövs något tillstånd. Länsstyrelserna håller koll på de kameror som finns på ställen som är öppna för allmänheten. 

Kameraövervakning har ökat kraftigt den senaste tioårsperioden. Särskilt i storstäderna finns många kameror och här har det skett mer än en fördubbling på tio år.

Källa: Länsstyrelsen och Datainspektionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".