1 av 2
Klas Ingesson (vänster) och Tomas Brolin (höger) efter VM-bronset 1994 i USA. Foto: TT/Sveriges Radio
2 av 2
Klas Ingesson (tvåa till höger i bakre raden) och Tomas Brolin (längst till vänster i främre raden) spelade båda två i landslaget som tog brons i fotbolls-VM 1994. Foto: TT

Tomas Brolin minns Klas Ingesson: "Han spred glädje runt om sig"

Tomas Brolin: Det har varit en berg -och dalbana de sista två veckorna
4:39 min

Den förre landslagsspelaren i fotboll och Elfsborg IF:s förre tränare Klas Ingesson avled i morse. Vännen och lagkamraten Tomas Brolin från Näsviken spelade bland annat med Klas Ingesson i VM 1994. 

– Det har varit en berg- och dalbana känslomässigt de sista två veckorna. Klas ringde mig för två veckor sedan och sa att medicinerna inte tog längre och att det var kort tid kvar. Han ville att jag skulle ta med mig Lasse Eriksson och Anders Limpar och hälsa på honom en sista gång, säger Tomas Brolin.

Tillsammans med Lasse Eriksson åkte han ned till Klas Ingesson förra onsdagen.

– Då hade han en bra dag. Det har ju varit lite upp och ned för honom också den sista tiden. Men vi satt och pratade i fyra-fem timmar om allt mellan himmel och jord. Han var glad och positiv som vanligt.

Tomas Brolin fortsätter:

– Den tiden vi fick där för en vecka sedan betyder jättemycket för mig och det blir lite lättare att bearbeta att han har gått bort i dag, säger han.

Ni var vänner både på och utanför fotbollsplanen. Hur kommer du att minnas Klas?

– Det är svårt att sammanfatta med några få ord så här nära inpå, man är ju halvchockad fast man visste att det här skulle komma. Men positiv och glad, en viljemänniska som spred glädje och energi runt omkring sig.

Vad har han betytt för dig?

– Han har betytt jättemycket för mig, både under min aktiva fotbollskarriär och efteråt. Vi träffades under landslagstiden och umgicks mycket under landslagssamlingar. Jag, Klas, Anders Limpar och Lasse Eriksson höll ihop väldigt mycket.

Under VM-turneringen 1990 bodde Tomas Brolin och Klas Ingesson ihop i Italien. De umgicks intensivt även under EM 1992 på hemmaplan i Sverige och VM 1994 i USA.

– Vi hjälpte varandra att döda hotelldöden som man brukar säga. Hade vi inte hittat varandra där så hade vi nog inte varit så framgångsrika under landslagssamligarna och turneringarna. Vi gav varandra väldigt mycket, säger Tomas Brolin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".