Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Skyltar med information finns utsatta. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio
2 av 4
Catharina Almlöf, ordförande i Svenska livräddningssällskapet i Gävleborg. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
3 av 4
Robert Strid, räddningschef på Gästrike räddningstjänst. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio
4 av 4
Det finns många bojar utplacerade längs Gavleån. Foto: Harald Hans-Ers/Sveriges Radio

Många livbojar och räddningsbåtar försvinner

Livbåtar försvinner
1:28 min

Varje vecka förvinner det livbojar längs Galveån i Gävle. Det kan innebära livsfara om olyckan är framme menar Catharina Almlöf som är ordförande i Svenska livräddningssällskapet i Gävleborg. Hon tycker att stölderna är oroande.   

– Det är ju allvarligt. Jag förstår inte hur människor tänker eller om dom överhuvudtaget gör det. Nästa gång kan det vara jag som står där och min kompis som ligger i vattnet, och då är det lite sent påtänkt, säger hon.

Det är inte ovanligt att bojar och livbåtar försvinner från Gavleån. På sin tillsyn varje fredag upptäcker Gästrike Räddningstjänst att minst en livboj är borta. Robert Strid är räddningschef på Gästrike räddningstjänst och tycker att stölderna är ett stort problem.

– Det är inte alls bra. Det finns naturligtvis ett syfte med att dom livräddande utrustningarna sitter där och då är det på anvisad plats dom ska vara, säger han.

Det är räddningstjänsten som får ersätta dom stulna bojarna, men det innebär inga direkta kostnader för räddningstjänsten. Trygg-Hansa står nämligen för bojarna och livbåtarna upphittas i princip alltid.

Men Robert Strid tycker att det är synd att resurser ska läggas på det istället för riktiga räddningsinsatser. Han tror att den enda lösningen är att upprepande gånger upplysa om allvaret. 

– Det här är en bra sak vi gör nu - att vi pratar om det och att vi är tydlig om varför utrustningen sitter där. Det här är en bra grej att understryka, hur viktigt det är sakerna sitter på rätt plats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".