Fiber för landsbygdens överlevnad

1:48 min

Nio av tio hushåll ska ha tillgång till bredband via fiber år 2020 - det är regeringens och Gävleborgs mål, men på landsbygden går arbetet långsamt. I Nordanstig har byarna tagit saken i egna händer.

– 90 procent, då är tio procent kvar. Kommersiella företag ser inget marknadsvärde i att bygga i glesbygd. Målet kommer inte att nås i glesbygden, säger Olle Englundh, initiativtagare.

Olle Englundh är initiativtagaren bakom byafiberföreningen som har styrelsemöte i Bergsjögården en eftermiddag i oktober. Tio byar arbetar ideellt tillsammans för ett fibernät där kommersiellla bolag inte ser några vinster i att bygga. Det är en nödvändighet att för att klara framtiden, menar han.

– I dag använder man telekommunikation på helt andra sätt än bara telefonsamtal. Läkarvård, utbildning, trygghetslarm och många andra saker. Det fungerar inte trådlöst, säger Olle Englundh.

Fiberstaden är det kommunägda bolaget som ansvarar för utbyggnad av stadsnätet i Nordanstig. Men de kan inte bygga fiber på de platser där avstånden mellan kunderna är för långa och där kunderna är för få, säger styrelseordförande Björn Eriksson.

– Det är helt enkelt av företagsekonomiska skäl. Det måste gå ihop för oss, det finns inga skattemedel i den här verksamheten, säger Björn Eriksson.

Sture Lindström bor i Hånick, en liten by fyra kilometer från Harmånger i Nordanstigs kommun.

– Nu syr vi ihop alla kommunens enskilda orter, alltifrån Ilsbo till Hassela och ända upp till Västernorrland. Vi har en organisation nu som ska hjälpa till att fixa fiber till alla.

Varför är det här så viktigt?

– Vi pratar om att kommunen ska leva eller inte i framtiden. Ska vi få hit ungdomar och familjer så måste vi ha en modernitet som gör att vi kan existera ute i samhället, säger Sture Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista