Björn Gröndahl, chef för ungdomsenheten vid Gävleborgspolisen. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio

Besked i dag: Spicesorten bakom överdos i Gävle

Polisen: Vana rökare blandar på samma sätt, men har fallit bort efter en halv cigarett
1:50 min

Nu vet polisen vilken sorts spice som orsakade minst en av den senaste tidens överdoser i Gävle.

– Många berättar för oss att de har beställt en spice som varit otroligt potent. De är vana rökare och blandar på samma sätt, men har fallit bort efter en halv cigarett, säger Björn Gröndahl, chef för ungdomsenheten vid Gävleborgspolisen.

Statens kriminaltekniska laberatorium har nu analyserat klart den kemiska strukturen i den spicecigarett som en 16-årige pojke i Gävle hade på sig när han råkade ut för en överdos. Resultatet blev en tidigare okänd spiceform, men som det nu har börjat strömma in rapporter om från flera håll i Sverige.

– När det gäller överdosen av 16-åringen i Gävle så visade det sig att det var en helt ny spicesort som inte funnits tidigare. Den heter MMB-Chminaca, säger Björn Gröndahl.

Eftersom sorten är så pass ny vet man ännu inte hur farlig den är, berättar Anders Persson, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

– Det finns i och för sig skrivit en del på användarforum om att den skulle vara mera potent, säger han.

Spicesorten ingår i en familj där flera liknande strukturer funnits tidigare på den svenska marknaden. Men det är inte så att man direkt kan säga att den här spicesorten är farligare är alla andra på marknaden, eftersom allt är en fråga om hur den blandas till. Det menar Anders Persson.

– Det här är en doseringsfråga, det går inte att peka ut att en sort är farligare än någon annan.

Den här spicesorten kan tidigast bli olaglig i början av 2015, vilket ger några månader till när den finns på markanden som en laglig substans.

– Att det är risker för överdoser är ju otäckt i sig, det vill vi inte att det ska bli, säger Björn Gröndahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".