Foto: TT

Grönt ljus för licensjakt på varg i mellersta Sverige

"Kan vidta olika åtgärder för att minska nivån"
1:33 min

I dag får länsstyrelserna besked från Naturvårdsverket om utrymme för licensjakt på varg i vinter. Enligt Naturvårdsverket kan det bli jakt på maximalt 90 vargar.

Naturvårdsverket har i samband med beslutet också fastställt miniminivåer för antalet valpkullar i de berörda länen.

Värmland har den högsta nivån med 11 föryngringar och Dalarna näst högst med 7 föryngringar. Därefter följer Örebro län (5), Gävleborgs län (2), Västmanlands län (1) och Västra Götaland (1).

I princip får länsstyrelserna rätt att besluta om jakt så snart vargstammen i länen överstiger de fastställda miniminivåerna.

I fjol ville riksdagen att besluten om rovdjursjakt ska fattas närmare dem som berörs av rovdjuren. Därför låter Naturvårdsverket länsstyrelserna besluta om rovdjursjakt - närmare bestämt i de län i mellersta Sverige som har vargrevir.

Samtidigt ska Naturvårdsverket säkra vargens gynnsamma bevarandestatus. Då utgår Naturvårdsverket från hur många vargfamiljer, föryngringar, som minst ska finnas. Miniminivån sammanlagt i de mellansvenska länen är 27 föryngringar - motsvarande 270 vargar.

Naturvårdsverket vill att Värmland ska ha minst 110 vargar, Dalarna 70 och Örebro län 50 för att nämna de tre länen med störst vargstam. Stockholms och Uppsala län saknar vargrevir.

Men eftersom förra vinterns inventeringar visade drygt 360 revirbildande vargar finns ett spann på 90 vargar, där länsstyrelserna i Mellansverige skulle kunna besluta om jakt, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

– Det finns ju ett utrymme mellan dagens inventerade nivå och den beslutade miniminivån på 27 och här kan man vidta olika åtgärder för att minska nivån där det är som tätast. Men samtidigt är det ett antal där man beslutar om skyddsjakt. Och det ska också inkluderas i de här beräkningarna, säger Maria Ågren på Naturvårdsverket.

Vad tycker du? Har Naturvårdsverket tagit rätt beslut i frågan? Diskutera frågan i kommentatorsfältet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".