Här stänger Natthärbärget i Hudiksvall

1:44 min

I dag stängs Natthärbärget i Hudiksvall. Tre anställda mister sina jobb och de hemlösa har inget tak över huvudet nattetid. 

Föreningen har under året kämpat för att få vara kvar i lokalerna, men RIA som hyrt ut en del av huset säger att de behöver hela och har därför sagt upp kontraktet.

– Det känns ju inte bra, säger Natthärbärgets ordförande Marianne Persson.

Hon är förtvivlad och försöker hålla tillbaka tårarna. Hela det här året har hon kämpat för att Natthärbärget ska få vara kvar i lokalerna som de hyrt av RIA sedan 2010.

– Vi hade faktiskt trott att RIA skulle backa, men det har de inte gjort så nu är det kört tyvärr. Det handlar ju inte om oss det handlar om de hemlösa.

I dag går alltså flyttlasset från det gula trähuset och nycklarna har lämnats över till RIA. Här har det funnits sängplats för fyra hemlösa.

Fastigheten ägs av Hudiksvalls kommun som hyr ut till RIA och som i sin tur hyrt ut en del av huset till Natthärbärget.

RIA säger att de behöver hela huset och därför har man sagt upp hyreskontraktet.

Avgående kommunalrådet och Centerpartisten Caroline Schmidt har försökt medla mellan parterna utan att lyckas.

– Vi började det här jobbet i vintras att försöka få alla att träffas och börja lyssna på varandra. Vi  jobbar ju för människor som har det väldigt tufft och som behöver stöd. Det ska ju båda organisationerna göra så det här är en sorgens dag.

Det är ju ändå kommunen som äger huset, kan man inte göra något?

– Man sitter fast i kontrakt.

Vad tänker du om de hemlösas situation nu? Vart ska de ta vägen under natten?

– Den frågan tycker jag att man ska ställa till de som har gjort att vi sitter i den här situation med de hemlösa. Är det garage eller vart ska de befinna sig? Kommer någon att frysa ihjäl under den här perioden? Min ambition och förhoppning är att det ska kunna öppna igen och att det ska bli något bra till slut, även om det inte känns så i dag för det gör det ju inte, säger Caroline Schmidt.