Legionellasmittad hyresgäst får upprättelse

1:27 min

En hyresgäst som var nära att dö av en legionellabakterie i kranvattnet får nu skadestånd av Gavlegårdarna efter flera års kamp mot hyresvärden.

– Jag svimmade och slog huvudet i handfatet. Då ringde min sambo efter distriktssjuksköterskan, som på en gång när hon såg mig ringde efter ambulansen, sa hyresgästen Ann-Cathrine Mattson till P4 Gävleborg förra året, efter att ha smittats av bakterien.

Det var för snart fem år sedan som hyresgästen Ann-Cathrine Mattson smittades av en legionellabakterie i badvattnet hemma i sin lägenhet i Sätra i Gävle. Hon blev väldigt sjuk och har haft nedsatt arbetsförmåga efter händelsen.

Hon har fått upprättelse nu i och med den här överenskommelsen

Ann-Cathrine fick hjälp av Hyresgästföreningen med att stämma hyresvärden Gavlegårdarna och krävde skadestånd på 365 000 kronor. Nu har parterna kommit överens om en förlikning, men hur stor ersättning hon får vill inte parterna avslöja.

– Det är ett hemligt belopp, så det kan vi inte uttala oss om, säger hennes ombud, Hyresgästföreningens jurist Anna Hallberg.

Känner ni er nöjda med ersättningen?

– En förlikning innebär per definition att parterna är överens, så jag kan inte uttala mig om vi är nöjda eller inte, säger Hallberg.

Ann-Cathrine har fortfarande nedsatt minne, koncentrationssvårigheter, yrsel och balansproblem. Men hon är lättad över att ärendet är avslutat, säger ombudet.

– Hon tycker att hela processen har varit jobbig, så hon tycker att det är väldigt skönt att det är över. Hon känner också att hon har fått upprättelse nu i och med den här överenskommelsen, säger Hallberg.