Mer bidrag behövs till bredband

1:47 min

Allt fler tjänster i samhället ställer krav på att hushållens bredbandshastighet håller hög hastighet. Målet är att nio av tio hushåll ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

Länsstyrelsen ska verka för regeringens mål att nio av tio hushåll ska ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 Mbit/sekund år 2020. I dagsläget är det bara fiber som anses klara det.

Det är främst glesbygden som riskerar att hamna utanför de 90 procenten.

– Att det ska kunnas byggas ut i glesbygden kräver bidrag. Med de bidrag som finns nu så finns det ingen möjlighet att nå det målet.

Björn Eriksson är styrelseordförande för Fiberstaden, som ansvarar för utbyggnaden av stadsnätet i Hudiksvall och Nordanstigs kommun. Han säger att bidragen som kommer från Jordbruksverket via Länsstyrelsen inte kommer att räcka till.

– Mellan tummen och pekfingret behövs det minst tio gånger mer i bidrag än vad vi kan förvänta oss att Nordanstigs kommun kan få den här omgången.

Sexton procent av Gävleborgs hushåll ligger i glesbygden, områden med mindre än 50 invånare. Länsstyrelsen har uppskattat att det kostar 250 miljoner kronor bara för att bygga ut bredbandet till de sex procent av dem som ligger närmast tätare bebyggelse.

I glesbygden ser kommersiella bolag ingen vinst i att lägga fiber utan det bygger på stora bidrag.

Länsstyrelsen har sedan 2012 en bredbandsstrategi där det det står att glesbygden bedöms av aktörerna vara ogynnsamma. "Här bedöms investeringsincitament och lokalt engagemang för att en byggnation ska bli möjlig."

– Det är viktigt att man går runt och pratar med grannarna. Kan man sedan göra saker själva så är ju det jättebra. Det kan vara någon som har en traktor som man kan använda sig av, säger Annica Aneklev, projektledare för bredbandsstrategin.

Finns det inte en risk att det inte håller den kvalitén som behövs?

– Ja, det är ju viktigt att man tänker på kvalitén.

I Nordanstig finns en byafiberförening som uppskattar att det kommer att kosta över 100 miljoner kronor att bygga ut fiber till byarna. Nordanstigs kommun uppskattas få totalt ungefär tolv miljoner av Länsstyrelsens bidragspott.

Är det rimligt att de ska lyckas få till det ändå?

– Vi jobbar för att få mer pengar till länet. Det behövs mer pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista