Foto: Forester_/Flickr/CC BY-SA bit.ly/Foto_Forester

Minst 20 vargar måste finnas i Gävleborgs län

Carl-Johan Lindström, Länsstyrelsen: Det är helt i linje med vårt önskemål
1:31 min

Det måste finnas minst 20 vargar i Gävleborgs län - alla vargar utöver det kan Länsstyrelsen besluta att det kan bedrivas licensjakt på. Det beskedet kom från Naturvårdsverket i dag.

– Med den omberäkningsfaktor som gäller så innebär det i praktiken ungefär 20 stycken individer, säger Helen Lindahl som är handläggare på Naturvårdsverket.

Det måste finnas minst två föryngringar i Gävleborg - något som i praktiken innebär 20 stycken vargar. Om det ska bedrivas licensjakt, och på hur många, är frågor som Naturvårdsverket sedan lägger på varje enskild länsstyrelse att avgöra berättar Helen Lindahl på Naturvårdsverket.

– Då får de avgöra om det finns ett utrymme i länet att man har fler djur än miniminivån och att de kriterier som finns i lagstiftningen är uppfyllda, säger hon.

Carl-Johan Lindström är vikarierande enhetschef på natur- och viltenheten på Länsstyrelsen i Gävleborg. Han är nöjd med nivån som Naturvårdsverket satt på minsta antalet vargar i länet.

– Det är ett bra beslut tycker Länsstyrelsen för det är helt i linje med vårt önskemål som vi tagit fram med berörda intressenter, säger han.

Vintern 2013-2014 fanns det omkring 25 vargar i Gävleborgs län berättar Carl-Johan Lindström. Skulle siffran vara på samma nivå i år skulle det alltså max få skjutas fem stycken vargar.

Nu ska de berörda intressenterna få säga vad de tycker i frågan om licensjakt på varg innan Länsstyrelsen tar beslut om en eventuell licensjakt. Ett beslut som kommer först senare i höst.

– Förvaltningsnivåerna blir klara i slutet på november och finns det då förutsättningar för licensjakt så kommer det kort efter det, säger Carl-Johan Lindström.

Är 20 vargar en rimlig miniminivå på antalet vargar i Gävleborg? Tyck till i kommentarsfältet nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".