Arizona Chemical i Sandarne. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio

Arizona Chemical frias från brott

Miljöåklagaren: Det vore fel att inte prövas av högre instans
1:40 min

Arizona Chemical i Söderhamn frias från brott av Hudiksvalls tingsrätt. Domen gäller utsläppet av 800 000 liter råtallolja i Söderhamns skärgård 2011.

Rätten menar att bevisen inte visar på att bolaget skulle ha agerat oaktsamt. I stället handlade det om en olyckshändelse där något straffrättsligt ansvar inte kan utkrävas.

Det råder ingen tvekan om att det läckt ut 1,7 miljoner liter råtallolja ur Arizona Chemicals cistern i Långrörshamnen i Sandarne varav 800.000 liter rann vidare ut i vattnet i Söderhamns skärgård.

Utsläppet av råtalloljan har medfört allvarliga konsekvenser för miljön och de boende i området skriver Hudiksvalls tingsrätt.

Domstolen konstaterar också att Arizona Chemical kunnat förhindra utsläppet eller åtminstone begränsa det med en invallning.

Men enligt det miljötillstånd som bolaget hade fanns inga sådana krav från tillsynsmyndigheten och företaget har därför inte gjort sig skyldig till något miljöbrott menar tingsrätten.

Miljöåklagare Christer B Jarlås däremot tycker att tingsrätten inte tagit hänsyn till att företaget lämnat oriktiga uppgifter om råtalloljans egenskaper.

– Utifrån att företaget påstod att den produkt man skulle förvara var trögflytande och lättsanerad och därmed underförstått inte innebar några stora risker för miljön. Hade man vetat att den var så lättrinnande och så svårsanerad som den var hade man nog ställt helt andra krav på företaget.

Är det något du kommer att trycka på när du överklagar?

– Ja det är ju ganska avgörande och jag tryckte ju på det i min plädering. Jag upplever att domstolen inte lyssnat på ett enda ord av det jag sa men lyssnat mycket på försvaret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".