Sara Berglund är vegan och ger enkla tips för "vanliga" maträtter. Foto: Cassandra Alm/SR

Fira vegandagen med Saras enkla recept

Hör hela intervjun med Sara Berglund
10 min

Inför Internationella vegandagen bjöd vi in gävlebon Sara Berglund, som ger enkla tips för hur du kan förvandla din kötträtt till vegansk. Testa och kolla vad du tycker!

Imorgon lördag firar Internationella vegandagen 20 år, som instiftades för att uppmärksamma den veganska livsstilen. Att vara vegan innebär en kost som helt utesluter allt som kommer från djur, såsom ägg, honung och godis som innehåller tillsatser av animaliskt ursprung. 

Sara Berglund från Gävle har varit vegan i ett och ett halvt år. I början var det krångligt att komma på vad hon skulle äta, berättar hon.

– Nu har jag lärt mig och det är enkelt. Men det kan vara bra att få lite tips när en ska sätta igång, säger hon.

Och just tips är vad som kommer här. Sara Berglund menar att det inte behöver vara särskilt krångligt och att rätterna inte behöver vara särskilt annorlunda mot de köttätaren är van vid.

– Ofta funkar det att bara byta ut kött och mejeriprodukter mot andra alternativ, säger Sara Berglund.

Saras veganmattips

Tacos

Byt köttet mot sojafärs, använd växtbaserad créme fraîche kryddad med vitlök, salt och peppar. Vill du ha lite krämighet - använd banan istället för ost ( finns även veganost i många mataffärer.) 

Fooled pork (istället för pulled pork)

Använd green young jackfruit som finns i alla asiatiska affärer, istället för kött. Se recept här!

Äggröra på tofu

(som finns billigt i asiatiska affärer men även dyrt på Ica). Se recept här!

Amerikanska pannkakor

Gör efter ett vanligt recept men byt ut ägg mot prickig/brun banan, mjölk mot växtmjölk och smör mot olja eller kokosfett. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".