Knarklän

P4 Gävleborg gör en granskning om knarket i länet. Det är en exklusiv granskning som aldrig förut gjorts. Som lyssnare kommer du att få ta del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Här nedan finner du reportrarnas tankar kring granskningen.

I våras fick vi rapporter om att spicerökningen brett ut sig lavinartat bland ungdomar i Gävleborg.

Förfärad av fakta startade en diskussion på redaktionen om hur vi kunde göra journalistik av detta, i vårt tycke, både hemska men samtidigt viktiga som händer mitt ibland oss.

För en månad sedan satte fyra reportrar igång med granskningen av drogsituationen i Gävleborg. Vi har rotat i gamla domar och kartlagt Gävleborg som narkotikalän. Vi avslöjar hur många som verkligen dör av narkotika och vi berättar om en instans som, för många, förmodligen är en smula oväntad stordistributör av narkotika.

Du kan förvänta dig att höra läkare, polis, politiker och allsköns experter – men framför allt så har vi pratat med dom som sällan kommer till tals när drogsituationen berörs; missbrukarna själva!

I vår serie möter du både tunga narkomaner som missbrukat i åratal och ungdomar som inte ens nått straffbar ålder men redan missbrukat narkotika under flera år.

I dokumentären ”En kväll på stan – om drogsituationen i Gävleborg” ger vi oss ut en kväll i två städer i Gävleborg för att se hur lätt det är att få tag på narkotika – och försöker leta svaret på varför så många just nu tycks lockas av droger?

De berättelser som vi nu släpper med start på måndag är lyssning och läsning hämtade direkt ur verkligheten  här i vårt län. Det är fakta som vi hoppas och tror kommer att röra om och leda till en debatt om hur framtidens narkotikapolitik ska se ut.

Kontakta reportrarna

Christian Höijer
christian.hoijer@sverigesradio.se
026- 66 65 26

Maria Sundell
maria.sundell@sverigesradio.se
026- 66 65 38

Tomas Groop
tomas.groop@sverigesradio.se
026- 66 65 44

Linnea Johansson
linnea.johansson@sverigesradio.se
026- 66 65 19

Publikredaktör: Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se
026- 66 65 17

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".