Kanalchef Leif Eriksson om granskningen

För en och en halv månads sedan bestämde vi oss för att granska och kartlägga knarkutbredningen i länet. Hur många liv tar knarket ? Hur lätt är det att köpa?

Vi ville också belysa den mänskliga smärtan efter att ha förlorat en son, en dotter en bror eller en syster eller rent av en förälder.

Jag kunde inte en i min vildaste fantasi föreställa mig vad vi skulle upptäcka: 11 åringar drogar sig och handeln sker öppet. Vår dokumentär:” En kväll på stan” som vi sänder på torsdag eftermiddag ber jag dig lyssna på – det är en isande inblick i en värld som de allra flesta aldrig varit i närheten av.

Vårt mål har varit att komma så nära verkligheten som de bara går och höra de drabbade själva berätta.

Jag har i två fall beslutat att ersätta originalrösterna med andra röster. Det är två minderåriga flickor som i dokumentären ” En kväll på stan” som ersatts med andra röster. Vi gör det för att skydda dem.

Vi har också ersatt rösten på en missbrukare som berättar hur han förlorat vänner i knarkdöden och hur han själv  dött två gånger men väckts till liv av sina knarkande kompisar.

Även här handlar det att ge honom anonymitet.

Fler och fler dör knarkdöden. Drabbade familjer står oftast ensamma i sin sorg och förtvivlan. Polis och andra myndigheter sätter resurser och pengar på annat. Olika frivillig organisationer gör ett jättejobb i det tysta.

Sjukvårdens behandling av drogmissbrukare ökar både knarkandet och antalet som dör av knarket.

De flesta väljer att inte se och till den gruppen hör tyvärr våra politiker.

Vår granskning visar hur långt knarkmissbruket nått och hur mycket narkotikan påverkar livet i vårt län.

Det är en skrämmande men mycket viktig bild vi nu visar er i vår granskning: #knarklan

Jag  liksom  de reportrar som arbetar med granskningen vill ha era  reaktioner, tips och tankar.

Denna granskning måste leda till förändring – och de innan ännu fler dör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".