Villa Sjötorp förfaller

1:47 min

Villa Sjöstorp på Norrlandet står och förfaller och än finns ingen lösning på hur man ska kunna rädda huset som står på Gävle Hamns mark.

– Vi har helt klart ett ansvar för huset. Däremot har vi inget uppdrag eller intresse av att bevara hus och just nu står det i vägen för vår verksamhet. Därför ville vi riva huset för några år sedan. Men vi medverkar gärna till en flytt om någon annan visar intresse för huset, säger Fredrik Svanbom som är vd för Gävle Hamn.

Villa Sjötorp byggdes i slutet på 1800-talet och hör till de äldsta sommarvillorna på Norrlandet. Byggnaden är uppförd i fransk renässansstil med två kupoltorn och har rikt utsmyckade träfasader.

– Jag förstår inte hur man ska kunna flytta huset i det skick det är i, för om man börjar peta i det så är det nog inte så hållbart, säger Gun Elfving som bor i området.

Länsstyrelsen har beslutat att kulturminnesskydda huset och det stoppar därmed markägaren Gävle Hamns planer på att bygga ett järnvägsspår rakt genom fastigheten.

I en utredning som Gävle kommun har gjort föreslås att huset ska flyttas. Men det kostar många miljoner och ingen har hittills sagt sig vara beredd att betala.

Men nu väcks hopp om att något ska hända med huset, för på Gävle Hamns senaste styrelsemöte togs frågan om Villa Sjötorps öde upp igen.

– Huset kan inte stå där i all evighet så vi måste göra något åt det, säger Fredrik Svanbom som nu ska ta en ny kontakt med Gävle kommun.

Villa Sjötorp

  • Villa Sjötorp ligger på Norrlandet en mil norr om Gävle.
  • Huset byggdes år 1864 men hade då en betydligt enklare utformning.
  • År 1882 köptes villan av grosshandlare Axel Brandt, som lät genomföra en genomgripande ombyggnad. Byggnaden fick då sitt nuvarande utseende i fransk renässansstil.
  • Runtomkring villan anlades en parkliknande trädgård med en mängd olika trädslag.
  • På 1970-talet hotades Villa Sjötorp av rivning då man ville bygga ett stålverk på Norrlandet.
  • Stödföreningen Sjötorps Vänner bildades 1977 för att bevara villan.
  • Föreningen nyttjade huset fram till 2007 och ansvarade för den löpande tillsynen av villa och trädgård enligt avtal med Hamnstyrelsen.
  • När avtalet sades upp bomades villan igen och har sedan dess inte använts.

Källa: Gävle Kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista