Sjukvården har stort läckage på narkotikaklassade preparat enligt Anders Wiik, narkotikapolis i Gävleborg. Foto: TT/Sverige Radio
1 av 2
Sjukvården har stort läckage på narkotikaklassade preparat enligt Anders Wiik, narkotikapolis i Gävleborg. Foto: TT/Sveriges Radio
Mycket tyder på att narkotikaklassade preparat som ges ut genom svensk sjukvård hamnar i fel händer. Foto: Michael Chen
2 av 2
Mycket tyder på att narkotikaklassade preparat som ges ut genom svensk sjukvård hamnar i fel händer. Foto: Michael Chen
#knarklan

"Sjukvården är den största knarklangaren"

Sjukvården är den största knarklangaren
1:52 min

Det finns stora läckage av läkemedel som går ut via sjukvården i Sverige. I många av polisens beslag hittas narkotikaklassade preparat som ges ut genom sjukvården.

Föreställningen om att det är organiserade kriminella som langar knark på gatorna är bara en del av sanningen. Oftast är det i stället de mest aktiva missbrukarna själva som säljer narkotika vidare till kompisar och kompisars kompisar.

Och frågan om var en stor del av knarket ursprungligen kommer ifrån är lätt att besvara. Det säger Anders Wiik, narkotikapolis i Gävleborg.

– Vi tar otroligt mycket tabletter i beslag som är narkotikaklassade, det visar ju på att det är ett stort läckage inom sjukvården.

Sjukvården läcker och eftersom narkomaner ofta är blandmissbrukare har det skapats en svart marknad för de narkotikaklassade läkemedlen, Även landstingets så kallade substitutionsbehandlangar av heroinister läcker säger Södra Polisområdets andra narkotikapolis Mattias Nilsson. 

Tanken med Landstingets substitutionsbehandlingar som bedrivs på fyra platser i Gävleborg är att medicinerna metadon och subutex ska minska missbrukarnas sug efter heroin. Men när heroinet byts ut mot landstingskontrollerade droger som också är knark, då försvinner en del mediciner ut på gatan.

Det berättar Chris Soriano Roos, själv deltagare i landstingets substitutionsbehandling i Gävle.

– Utav 50 stycken som söker hjälp och vård, så finns det alltid någon buse som kanske försöker få med sig mediciner.

Efterfrågan är så stor att läckaget från sjukvården måste kompletteras av insmugglade tabletter, säger Chris.

– Det är säkert tio procent som kommer från Sverige och 90 procent från Frankrike, Holland och Danmark. Det är tusentals tabletter.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Relaterat

Mer om #knarklan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".