Chris Sorioano Roos har varit i kontakt med fentanyl och säger att "det är en riktig dräpardrog". Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Chris Sorioano Roos har varit i kontakt med fentanyl och säger att "det är en riktig dräpardrog". Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
#knarklan

Narkotikaklassade läkemedel blir dödsdroger på gatan

Chris Sorioano Roos: "Det var väldigt mycket folk som dog, det är för starkt med fentanyl"
2:08 min

Narkotikaklassade läkemedel som metadon, bensodiazepiner och fentanyl läcker ut från sjukvården och bildar en dödlig cocktail på narkotikamarknaden som skördar allt fler missbrukares liv.

Metadon uppges i obduktionsjournalen som sannolik orsak till att 23-årige Martin Gustafsson den 24 juli hittades död av överdos i en lägenhet i Bomhus i Gävle. Men hans tidigare missbrukarvän Karolin Ali tror att han hade tagit fler droger än så.

– Jag tror att det blandningen med metadon och benzo som han hade i kroppen. Det är en farlig blandning.

Hur kände du när det hände?

– Det kom som en chock. Vi har missbrukat tillsammans och nu har han gått bort. Jag har väl alltid provat det som man kommer åt, det spelar ingen roll vad, säger Karolin Ali.

Nej, narkomaner är inte alltid nogräknade. Skrämmande livsfarliga droger som opiaten fentanyl läcker också ut från sjukvården och dödar allt fler. Fentanylplåster används som långtidsverkande smärtlindring inom cancervården. Men de missbrukas också och Jennie Lindberg är övertygad om att det var just fentanyl som ledde till hennes lillasyster Jessicas död i samband med stadsfesten i Gävle somras.

– Jag är 98 procent säker på att hon dog av fentanyl, säger Jennie Lindberg.

Dödsfall orsakade av stulet fentanyl har sedan 2006 ökat kraftigt i Sverige med toppnoteringen 88 döda de senaste två åren. Det är en riktig dräpardrog, konstaterar Chris Sorioano Roos i Järbo som kom i kontakt med fentanyl under sina två år som hemlös heroinist i Stockholm.

– Då var det väldigt mycket folk som dog, det är för starkt med fentanyl. Men när det väl kommer är det populärt ändå att köpa. Det är väldigt svårt att dosera för att det är så starkt.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".