Knarket, de dömda och domarna

Varje vardags döms minst en person i Gävleborg för ett narkotikabrott. De flesta som döms är män i 20-årsåldern, oftast är cannabis i någon form inblandat, och det vanligaste straffet är dagsböter.

Vilka är personerna som döms för narkotikabrott? Är de unga, gamla? Var bor de? Vilken typ av narkotika förekommer i domarna? Vad blir straffen?

P4 Gävleborg har alltså gått igenom alla domar som avkunnats på tingsrätterna i länet hittills i år (till vecka 42) och som har den gemensamma nämnaren att de på något sätt innefattar narkotikabrott av någon grad.

Vi har manuellt bläddrat blad för blad i de tunga gaffelpärmarna med domar på de två tingsrätterna i Hudiksvall och Gävle, med syfte att lägga ytterligare pusselbitar till den bilden av knarklänet Gävleborg.

I och för sig kan tingsrättsdomar i många delar säga mer om polisens arbete än narkotikans utbredning. Det vi väljer ändå att ta tillvara på den information de ger.

Mönster trots trubbighet

I alla domar framgår inte vilken typ av narkotika det handlar om i brottet. I några fall har gärningsmannen inte någon adress. Dessa, en handfull, kom inte med i statistiken som rör kommunnivå. Med andra ord är detta instrument att mäta knarkets utbredning ganska trubbigt. Å andra sidan visar resultatet ändå tydliga mönster.

En knarkdom om dagen

I Hälsingland, på Hudiksvalls Tingsrätt, hittade vi fram till vecka 42 109 domar där narkotikabrott ingick. Under samma period såg vi i Gästrikland, på Gävle Tingsrätt, 117 domar som inkluderade knarkbrott. Vissa av domarna har sedermera överklagats till hovrätt.

Det innebär alltså att det avkunnas minst en narkotikadom varje vardag i vårt län.

127 Gästrikar förekommer i domarna. Av dem är 119 stycken män och åtta stycken kvinnor.

112 Hälsingar finns bakom domarna. Av dem är 95 män och 17 stycken kvinnor. Alltså något större andel kvinnor i Hälsingland.

Straffen

Endast en dom under perioden rör Grovt Narkotikabrott. Det handlar om en komplicerad langningsdom där fyra personer är inblandade. Den person som får det tyngsta straffet där, en 52-årig Gävlebo, döms till fängelse i 1 år och 6 månader. Detta är också den enda dom vi hittat där en langare blivit lagförd.

I övrigt rör domarna narkotikabrott eller ringa narkotikabrott. Något enstaka fall av smuggling.

Vi ser några fall av grov brottslighet där påföljderna blivit längre fängelsestraff men där narkotikabrotten ingår i en större helhet. Det handlar till exempel om mordförsöket på en väktare på Öster i Gävle och en mordbrand i Hälsingland, några fall av grovt vapenbrott.

I många av domarna framgår att gärningsmännen har varit föremål för polisen förut. Flera personer har över 30 avsnitt sedan tidigare i belastningsregistret.

De allra flesta tingsrättsdomarna slutar med dagsböter. (Se graf)

Vi har valt att slå ihop de påföljder som handlar om skyddstillsyn med eller utan vård i någon form (T ex skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, ungdomsvård, skyddstillsyn med samhällstjänst).

Antalet fängelsedomar i Gävle är dubbelt så många som i Hälsingland under perioden. I många fall handlar det om missbruksrelaterad brottslighet där tidigare försök med vårdinsatser inte längre är något alternativ eftersom det inte visat sig fungera.

Drogerna

Den allra vanligast förekommande drogen i Gävleborg är Cannabis i dess olika former. I ett tiotal domar framgår att gärningsmannen har ägnat sig åt att odla Cannabis, proffessionell odlingsutrustning med lampor och termometrar har beslagtagits. Därefter kommer Amfetamin och narkotikaklassade läkemedel.

Läkemedlen består i huvudsak av lugnande medel, Bensodiazepiner, till exempel Sobril och Stesolid. Men även läkemedel mot Epilepsi och ADHD förekommer i domarna. Vi ser också substanser som inte förekommer i läkemedel som skrivs ut i Sverige.

Nätrdogerna

Det blir tydligt i domarna hur svåråtkomliga de nya nätddrogerna är för rättsväsendet. Endast i åtta av domarna förekommer till exempel rökmixar. Även den så kallade kannibaldrogen återfinns i någon enstaka dom, precis som narkotikaklassad svamp. (Se karta).

De ”klassiska drogerna” Heroin och Kokain förekommer sällan i domarna. I Gävle gjordes inte mindre än 26 beslag av drogen Kat under 2013. Men inte i någon av domarna förekommer den. En förklaring kan vara att eventuell rättegång hölls redan under 2013. Eller att någon rättegång inte ännu genomförts.

Åldrarna

Den äldsta person som dömts för någon form av narkotikabrott i de domar P4 gått igenom är 65 år. De yngsta är 16 år. De allra flesta är i 20-25-årsåldern. (Se graf)

Våld i knarkets spår

I många domarna ingår narkotikan som en del av en större brottslighet. Det blir tydligt att tredje person ofta drabbas i knarkets fotspår.

I de 239 domar vi har tittat på är det åtminstone i 54 fall där tredje person på något sätt är drabbad. Det kan vara i form av stöld, bedrägeri, skadegörelse. Men även misshandel, hot, rån och till och med mordförsök. 

Vi har sett att en rad av domarna innefattar rattfylleri. Där har inte tredje person drabbats. Men risken är överhängande att så skulle kunna ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".