Till vänster: Tyskarna med Hitler i spetsen vid fronten mellan Lodz och Warsawa den 12 september 1939. Foto: TT. Till höer: Omslag till Bruno Tillanders nya Elvis-biografi.

Elvis Presley samlade på nazistvapen

"Graceland kommer inte att bli glada"
1:48 min

I en Elvis-biografi avslöjas att musiklegendaren samlade på nazistföremål.

– Elvis hade allt, säger författaren.

Sedan Elvis Presley dog 1977 har det släppts tusentals böcker om honom. Men den svenska författaren Bruno Tillander garanterar att hans nya bok visar sidor av Elvis som aldrig tidigare kommit fram. Till exempel hans samling av nazistföremål.

– Elvis hade allt. En komplett frimärkssamling från Tredje riket, uniformer, säger han.

Under auktioner av Elvisföremål i Los Angeles 1995 såldes 15 stycken SS-bajonetter märkta med hakkors.

– Ägarna till auktionskammaren var av judisk härkomst och jag känner de mycket väl. De sa att de blev chockade.

Enligt Bruno Tillander rapporterade inte medierna om händelsen och bajonetterna såldes ganska billigt, något han nu är glad för.

– Jag får chansen i dag att verkligen presentera detta. Graceland kommer inte att bli glada eftersom Elvis säkerhetschef Dick Grob, som stått för mycket av informationen i det kapitlet, berättade att på vinden på Graceland ligger ett Drillinggevär med tre pipor som uppfanns i Tyskland 1935. Det här geväret köpte Elvis av den kände regissören Howard Hawks, och det råkade ha tillhört Hermann Göring. Jag tror inte att ledningen känner till detta, säger Bruno Tillander.

På onsdag släpps den nya Elvis-biografin.

En längre intervju med Bruno Tillander kan du höra på fredag eftermiddag i P4 Gävleborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".