Henny Goude i Sandarne åker ofta färdtjänst. Foto: Julia Burman Görans/Sveriges Radio

Färdtjänstresenärer åker billigare

Ewa Lundmark, färdtjänsthandläggare: Skillnaden i kostnaden har varit för stor
1:34 min

Efter årsskiftet kommer det att bli billigare att åka färdtjänst i stora delar av länet. De som inte kan åka med den vanliga kollektivtrafiken ska inte behöva betala mycket högre priser.

Nu tar man ett steg i den riktningen, säger Ewa Lundmark, färdtjänsthandläggare i Gävle.

– För resenärerna ska det från vår del vara en strävan att man ska uppleva att man reser på samma villkor som inom kollektivtrafiken.

I dag betalar de som reser inom en zon med kollektivtrafik 22 kronor, färdtjänsresenärer 55 kronor. Så är det i alla kommuner utom Bollnäs, där det är lite billigare färdtjänst. 

Men efter årsskiftet kommer priset att sänkas med ungefär 20 procent, till 45 kronor för en zon.

– Man kan ju konstatera att skillnaden i kostnaden varit för stor. Här i Gävle har vi fått signaler från personer som använder färdtjänst, från funktionshinderorganisationerna och kommunala pensionärsrådet. Många har reagerat på det. Speciellt de som åkt mycket.

Gävle, Bollnäs, Söderhamn, Hofors och Nordanstig har hittills antagit den nya färdtjänsttaxan. Det är kommunerna som står för den ökade kostnaden. För Gävle kommuns del uppskattar man att det kommer kosta omkring 1,4 miljoner kronor.

Henny Goude i Sandarne i Söderhamn åker färdtjänst nästan varje vecka och hon välkomnar beslutet.

– Till stan ibland om jag vill titta på kläder. Och så till bönhuset ibland. Det är väl bra om priset går ner. Det är många som har mindre pension än vad jag har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".