Kommunalrådet i Söderhamn, Sven-Erik Lindestam, vill ha mer att säga till om när det gäller asylmottagandet. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

Asylmottagandet bekymmersamt för kommunerna i Gävleborg

Sven-Erik Lindestam: Det är inte anständigt att vi inte får vara med och planera.
1:41 min

Sveriges kommuner måste få mer att säga till om när det gäller asylmottagandet. Det anser 14 kommunstyrelseordföranden i Gävleborg och Västernorrland.

Tillsammans skriver kommunstyrelseordförandena i ett brev till Sveriges kommuner och landsting att många små kommuner får ta ett oproportionerligt stort ansvar.

– De 840 asylsökande vi har i Söderhamns kommun motsvarar över 30 000 i Stockholms stad. Där kan man se hur skevt det är. Det är inte anständigt att vi inte får vara med och planera och disskutera de här frågorna innan besluten om upphandling tas av Migrationsverket, säger Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam, en av dem som skrivit på brevet till Sveriges kommuner och landsting.

Som det är i dag är det Migrationsverkets uppgift att ordna med boenden för flyktingarna som kommer till Sverige. Det sker genom ett sekretessbelagt anbudsförfarande där privata entreprenörer konkurrerar med varandra.

Det gör att den berörda kommunen inte får veta hur många flyktingar som den ska ta emot eller när de asylsökande kommer - förens beslutet är fattat.

– Det ställer till stora problem. Först och främst för de asylsökande men också för oss inom kommunen som inte får någon möjlighet att planera, förklarar Sven-Erik Lindestam.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos, som presenterades på tisdagen, kommer Sverige nästa år att ta emot 95 000 asylsökande. Det är den högsta årsiffran någonsin för svensk del. 

Och för att mottagandet ska fungera vill nu Sven-Erik Lindestam att fler kommuner i Sverige ska ta sitt ansvar:

– Man måsta kunna hantera upphandlingarna på ett sådant sätt så att de kommuner som redan tagit mot många flyktingar ska kunna undantas så det blir en större spridning på de asylsökande. Det ger bra förhållanden för en bra integration, enligt Sven-Erik Lindestam.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".