Tommy Ljung (M) menar att frågan kring substitutionsbehandlingar är känslig för landstinget, man tar inte tag i frågan. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Tommy Ljung (M) menar att frågan kring substitutionsbehandlingar är känslig för landstinget, man tar inte tag i frågan. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
#knarklan

Moderat: "Det här är statligt knark"

"Det här är statligt knark"
1:44 min

P4 Gävleborgs granskning av knarket i länet visar att allt fler dör med läkemedel som används vid landstingens substitutionsprogram i kroppen. Moderaten Tommy Ljung säger att landstingsfullmäktige avstår från att ta upp frågan.

Från och med 2006 har sjukvårdens substitutionsprogram utökats kraftigt, från omkring 1200 deltagare 2005 till uppskattningsvis 4800 i dag. 

Tommy Ljung i Hudiksvall, moderat ledamot i både landstingsfullmäktige och polisstyrelsen är övertygad om att det finns ett samband mellan substitutionsprogrammen och att medicinerna i behandlingarna hamnar på gatan.

– Ja, jag har ju inga bevis men jag vet att narkomaner köper på gatan av någon som är inne i substitutionsprogrammet.

Hur mycket narkotikaklassade läkemedel som läcker ut på svarta marknaden vet Tommy Ljung (M) däremot inte. Han är kritisk till att landstingets politiska ledning aldrig försökt ta reda på den saken.

Detta är viktiga frågor för landstingsansvariga politiker, tycker Tommy Ljung (M) och försäkrar att han redan ställt dem från talarstolen.

– Det har jag gjort, två gånger. Reaktionen är tystnad. Det här är statligt knark så det är ett känsligt ämne.

Att låta heroinmissbrukare frivilligt byta sitt olagliga knark mot landstingskontrollerade, men lika vanebildande, droger har varit politiskt känsligt ända sedan det första svenska substitutionsprogrammet startade på 1960-talet.

Likväl gav Socialstyrelsen 2005 grönt ljus för behandlingsformen som sedan sedan dess spridits över hela landet, samtidigt som antalet döda som hittas med medicinerna i kroppen har ökat dramatiskt; från 37 döda 2006, till 201 döda i fjol.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".