Christer Forslund, 45 år, gick från bitter och arbetslös till driven egen företagare
Christer Forslund, 45 år, gick från bitter och arbetslös till driven egen företagare. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Det som blev kvar

Från mardröm till eget företag

Christer Forslund, före detta Ericssonanställd: Man hade en riktig bitterhet i kroppen
1:30 min

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan telecomjätten Ericsson beslutade att lämna Hudiksvall och varslade 300 anställda. En tredjedel jobbar kvar på Hexatronic, de andra 200 sökte nya arbeten.

Det var under våren förra året som Ericsson meddelade att de skulle avveckla sin verksamhet i Hudiksvall. Detta resulterade i att 100 anställda jobbade kvar inom Hexatronic, företaget som köpte Ericssons kabeltillverkning, medan de resterande 200 fick söka se sig om efter nytt arbete.

En av dem var Christer Forslund. Han arbetade som chef i olika positioner och engagerade sig fackligt under de 17 år verksamma åren på Ericsson. Hans uppsägning blev ett stort bakslag och han sökte till sist jobb över hela landet, men utan framgång:

– Responsen var i stort sett obefintlig, säger Christer Forslund.

Han menar att man utan nätverk förvinner i mängden.

Ericsson satsade stort på att hjälpa alla 200 som stod utan jobb när företaget sålde den nedlagda fabriken i Hudiksvall. Christer Forslund bestämde sig för att starta eget företag. Genom sin före detta arbetsplats fick Christer coachning, lön över ett år och lokaler för nystartade företaget betalt.

– Hade jag inte haft Ericssons erbjudande i ryggen hade det inte blivit något företag - enkelt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".