I dokumentären En kväll på stan som sänds i eftermiddag avslöjar våra reportrar hur enkelt det är att hitta en langare och köpa droger. Dessutom kryper droganvändandet ned i åldrarna. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
1 av 2
I dokumentären En kväll på stan som sänds i eftermiddag avslöjar våra reportrar hur enkelt det är att hitta en langare och köpa droger. Dessutom kryper droganvändandet ned i åldrarna. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
Linda Almqvist och Mats Petersson arbetar som fältassistenter på Verkstäderna, som är en ungdomsgård i Söderhamn. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Linda Almqvist och Mats Pettersson arbetar som fältassistenter på Verkstäderna, som är en ungdomsgård i Söderhamn. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
#knarklan

Dokumentär: Så enkelt är det att få tag på narkotika

En kväll på stan
2:03 min

I dokumentären En kväll på stan, som sänds i eftermiddag i P4 Gävleborg, avslöjar våra reportrar hur enkelt det är att hitta en langare och köpa droger. Vi träffar också två tjejer från Söderhamn som tagit droger sedan de var elva år gamla.

I dokumentären En kväll på stan som sänds i eftermiddag avslöjar våra reportrar hur enkelt det är att hitta en langare och köpa droger.

Dessutom kryper droganvändandet ned i åldrarna. P4 Gävleborg har träffat två minderåriga tjejer från Söderhamn. De berättar om hur de får tag i droger och om hur de brukat narkotika sedan elvårsåldern.

– Eftersom vi bor i Söderhamn så är det inte så svårt att få tag i Spice. I princip alla jag känner har Spice hemma, så det är bara att köpa av dem.

Tjejerna berättar också om hur personer i deras närhet och kompisar försvunnit till följd av drogerna i länet.

Mats Pettersson och Linda Almqvist arbetar som fältassistenter på Verkstäderna, som är en ungdomsgård i Söderhamn.

– Det är klart att det bedrivs handel nere på stan. Det är skrämmande om man går ner och får tag i droger så lätt.

Efter klockan tre i eftermiddag sänds hela dokumentären i sin helhet, och det blir också debatt i studion.

Rösterna på de minderåriga tjejerna i Söderhamn har bytts ut.

Som lyssnare tar du del av granskningen på flera plattformar; radio, webb och sociala medier. Du kan följa flödet på Twitter via hashtagen #knarklan.

Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan. Vad tycker du om situationen i Sverige när det gäller droger?

Relaterat

Mer om #knarklan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".