1 av 2
Viktoria Silvstedts skor är en del i konstutställningen "Harskhla strupen gôsse". Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
2 av 2
Konstnären Erik Olof Wiklund, från Alfta, ser fram i mot att få höra hälsingarnas reaktioner på hans utställning. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Konstutställning väcker frågor om världsarvet

Konstutställning i Bollnäs
1:44 min

På lördag är det vernissage för en helt ny utställning på konsthallen i Bollnäs. Det är den unge konstnären 25-årige Erik Olof Wiklund från Alfta som då öppnar sin utställning Harskhla strupen gôsse.

Erik Olof Wiklund vill skapa diskussioner och väcka frågor om Hälsingland och Hälsingegårdarna och kanske fram för allt om världsarvet i landskapet.

– Jag vill ge besökarna en ny bild av Hälsingland. Ett Hälsingland i samtiden. Dessutom vill jag diskutera vart Hälsingland ligger i dag och vart vi är på väg, berättar konstnären Erik Olof Wiklund.

Det är varierad konst som visas upp på Erik Olof Wiklunds utställning som har vernissage på lördag. På konsthallen i Bollnäs finns bland annat en skjuten dalahäst, ett bokbål, ett par formade som legogubbar på väg ut för ättestupan och en Hälsingegård förgylld i guld.

Där finns till och med ett par stilettskor som Viktoria Silvstedt har skänkt bort.

– På de här skorna har jag valt att byta ut klacken på dem mot en träbit som kommer från världsarvsgården Gästgivars. Jag tänker mig att klacken är en grund som man står på och går den sönder kan man inte använda dem längre, förklarar Erik Olof Wiklund.

På lördag är det vernissage för den här utställningen och då kommer konstnären själv finnas på plats.

– Det känns spännande. Det är första gången de här verken visas på hälsingemark så det ska bli otroligt kul att få se och höra vad hälsingarna tycker, säger Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".